Over het avontuur van Kromkommer

Volgens schattingen wordt zo’n 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland verspild vanwege hun ‘looks’. Daarnaast zorgen schommelingen in de productie en gebrek aan communicatie binnen de keten voor groente-overschotten. Deze worden vervolgens “doorgedraaid”: ze belanden op de afvalberg, bij veevoer of in de biovergister, terwijl er met de smaak en kwaliteit niks mis is. Kromkommer zorgt er gelukkig voor dat deze groenten alsnog op ons bord terecht komen.
Wij waren benieuwd naar de weg die Kromkommer de afgelopen jaren heeft afgelegd én naar de route die hun kromme groente aflegt voor wij er thuis van kunnen genieten. Daarom spraken wij met Chantal Engelen. Zij is mede-oprichter van Kromkommer en vertelde ons alles over hun hoopvolle visie: een wereld zonder voedselverspilling.
Het Kromkommer-avontuur
Het Kromkommer-avontuur begon in 2012 op een regenachtige dinsdagmiddag op de markt. Voor een studievak gingen initiatiefnemers Lisanne van Zwol en Jente de Vries op zoek naar eten dat weggegooid zou worden. Dat bleek een heleboel te zijn. Ook bij supermarkten en restaurants konden zij van alles vinden. Bovendien ontdekten zij dat er veel goede groente wordt weggegooid omdat ze niet aan de standaard eisen voldoen.
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen

Over de schrijver