Kromkommer lanceert eigen soeplijn van “kromaten” en “tweebeenpenen”

Foto: Kromkommer
Foto: Kromkommer

Na een succesvolle crowdfunding-campagne was het zaterdag 24 mei dan eindelijk zover: Kromkommer presenteerde haar eigen soeplijn, gemaakt van kromme en gekke groentes die anders in de vuilnisbak terecht zouden komen. Op locatie bij stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad en voormalige fruitopslag Fruitvis konden jong en oud genieten van de nieuwste soepen gemaakt van kromme, dikke, kleine en op andere manier ‘gekke groenten’. Voor elk wat wils: tweebeenpeensoep met een kruidige twist, kromatensoep met gele snoeptomaatjes (want gehaktballen zijn zó 2010), en bietensoep bomvol mini-bietjes zagen gisteren het levenslicht. Het zijn alle drie pure groentesoepen zonder toevoeging van E-nummers, kleur-, geur- of smaakstoffen, ze zijn glutenvrij, bevatten geen toegevoegde suikers en slechts weinig zout en zijn geheel veganistisch. Na onze eigen hetkanWel smaaktest hebben we de tomatensoep als favoriet gekozen; je oma zou ‘m niet lekkerder kunnen maken!

2014 is het Europese jaar tegen voedselverspilling. Niet gek, want volgens allerlei onderzoeken wordt wereldwijd rond de 1,3 miljard ton voedsel verspild; oftewel een derde van de gehele productie. En dat terwijl er nog veel honger is en de wereldbevolking gestaag doorgroeit. De Nederlandse consument en de keten van oogst tot supermarkt zijn goed voor elk ca. 2 miljard euro aan voedselverspilling. En ondanks de versoepeling van EU eisen aan het uiterlijk van producten bereiken kromme komkommers, tweebeenwortels, mini-bietjes en bobbelige paprika’s vanwege hun ‘looks’ toch de supermarkten niet. Hoe krom is dat?!

Gelukkig is er goed nieuws. Drie meiden van Nederlandse bodem en hun ‘Krommunity’ vonden dat het tijd was voor actie in de taxi. Kromkommer, hun initiatief tegen voedselverspilling, brengt groente die vanwege hun vorm, kleur, grootte óf overproductie anders worden verspild, terug in de keten. Zij doen dit door samenwerking, oftewel ‘Van boer tot bord’: Telers leveren de gekke groente, winkels en groothandels verkopen het, de horeca kan er mee koken, en Kromkommer maakt er producten van die bij ons consumenten op ons bord belanden. Zonder wijzend vingertje en mét een flinke dosis optimisme overtuigt Kromkommer ons van hun slogan: ‘Krom is het nieuwe recht’.

Foto: Kromkommer
Foto: Kromkommer

Naast vele soepfanaten, waren verder vele vrienden van het Kromkommer-trio bij de lancering aanwezig. Zo kon je bijvoorbeeld een eigen ‘too good to waste’ fruitshake fietsen op de fruitshakefiets. Ook waren er ‘RotterZwammers’ aanwezig om menige geïnteresseerde te helpen hun privé oesterzamkweekset te bemachtigen, waarmee ze in de komende weken op basis van eigen koffiedik en een zakje mycelium paddenstoelen hopen te produceren.

Al met al was het dus een hele leuke, inspirerende dag, en een mooi begin van wat we hopen dat een succesvolle onderneming wordt.

Verdere informatie: Kromkommersoepen zijn te koop bij WAARGroos en Buiten. Binnenkort zijn de soepen ook online te koop. Klik HIER om het Kromkommer promotiefilmpje te zien. Doe de Weggooitest van Milieu Centraal om te zien hoeveel voedsel je zelf verspilt, en lees meer over de drie manieren waarop je zo min mogelijk eten hoeft weg te gooien.

Gastbijdrage door Elizabeth van Dijl. Elizabeth is werkzaam bij zowel de Florida Earth Foundation als bij de het Institute for European Environmental Policy.

Over de schrijver

3 reacties op “Kromkommer lanceert eigen soeplijn van “kromaten” en “tweebeenpenen””

  1. Pingback: Feestje gaat 5000 kg goed voedsel redden in 1 dag » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Wortelgekte: 750.000 kg goede wortels worden doorgedraaid als veevoer » hetkanWel.nl

  3. Pingback: Kromkommer lanceert eigen soeplijn van “kromaten” en “tweebeenpenen” | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.