Kromkommer leest Franse supermarkt de les over verkoopsucces kromme groente

Kromme Groente, Lelijk Fruit In De Intermarché. Foto: Intermarché
De Verschrikkelijke Sinaasappel. Foto: Intermarché
De Nederlandse organisatie Kromkommer vindt dat Intermarché niet ver genoeg gaat met een campagne om gekke groentes en krom fruit te verkopen. In een brief leest de club de Franse supermarkt de les.

De Franse supermarkt Intermarché oogstte onlangs een wereldwijd mediasucces met een campagne voor de verkoop van “inglorious fruits”, oftewel fruit en groente die er niet uit zien volgens de normale standaarden. Denk aan tweebenige wortels of hartvormige aardappelen. Kromkommer, de Nederlandse club enthousiastelingen die probeert om verspilling van gekke groente en krom fruit tegen te gaan, feliciteerde Intermarché, maar had ook een aantal kritische kanttekeningen. Ze vinden het geen verstandig idee om de producten onder de prijs te verkopen. Bovendien werd in de campagne gesuggereerd dat kromme groentes minderwaardig zijn. Een citaat uit de brief:

“Volgens ons zijn kromkommers, hartvormige aardappelen en andere gekke groente juist veel leuker en specialer. Dus waarom zou je ze dan lelijk of ‘moche’ (Frans voor lelijk) noemen? Datzelfde gevoel van minderwaardigheid wordt gecommuniceerd in de prijs. We lazen dat jullie de producten 30% onder de normale prijs verkochten. Het hele punt was toch dat die gek gevormde sinaasappel net zo lekker is als een perfecte? Waarom zouden we er dan minder voor moeten betalen? Als we de perceptie van consumenten willen veranderen, zouden we dan dit soort tegenstrijdige signalen moeten geven? Daarnaast begrepen wij van de telers en boeren in ons netwerk dat het verkopen tegen deze prijs vaak betekent dat de boer zijn producten tegen of zelfs onder kostprijs moet afzetten. Tegelijkertijd concurreren die onder kostprijs verkochte gekke groente met de – beter geprijsde – ‘perfecte’ groente. Zo wordt het dus extra moeilijk voor de teler om rond te komen. Lijkt ons geen ideale situatie.”

Kromkommer hoopt dat Intermarché het niet bij een eenmalige actie laat, maar structureel iets aan het probleem van kromme groentes doet.

“We hopen dat die ‘two days of fame’ van de gekke groente een beetje langer gaan duren. We lazen dat jullie de producten oorspronkelijk slechts twee dagen verkochten, hoewel een aantal winkels nu wel het goede voorbeeld volgt en jullie plannen schijnen te hebben om eind 2015 op grotere schaal door te gaan. We hopen dat die 21 miljoen mensen die nu wellicht overtuigd zijn van gekke groente binnenkort (misschien zelfs al in 2014?) de kans hebben om een betere keuze te maken.”

Uiteindelijk hoopt Kromkommer van een wereld “waarin gekke en ‘perfecte’ groente vredig en gelijkwaardig naast elkaar in het schap liggen. Een wereld waarin alle gekke groente op ons bord liggen in plaats van in de vuilnisbak.”

Lees de hele brief van Kromkommer hier

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Franse supermarkt behaalt groot succes met verkoop kromme groente en lelijk fruit

Over de schrijver