Kun je koken met zeegroenten? Een review

De meest bekende groenten uit zee zijn voor de meesten zeekraal en zeewier, maar wist je dat blauwalg ook eetbaar kan zijn en dat zeewier heel veel verschillende soorten kent? Koken met zeegroenten is voor velen nog onbekend terrein, maar de makers van het boek ‘Groente uit zee, recepten en informatie over zeewier en algen’ wagen een poging voet aan de grond te krijgen in Nederland.
Zeewier werkt als een spons: het neemt voedingsstoffen direct op uit het water, zoals calcium, magnesium, ijzer en jodium. Maar naast gezonde stoffen kan zeewier ook zware metalen of radioactieve stoffen opnemen. Hoewel de groente heel gezond is vanwege de grote hoeveelheid aan vitaminen en mineralen, luidt het advies toch om wier niet onbeperkt te consumeren, maar op regelmatige basis aan het voedingspatroon toe te voegen.

Waar komt zeewier vandaan?

Zeewier wordt in veel landen geteeld, soms op kleine schaal voor lokaal gebruik en soms op grote schaal voor export. China, Indonesië, de Filippijnen, Korea en Japan zijn samen goed voor 95 procent van de zeewierproductie. Toch raken Aziatische landen steeds meer geïnteresseerd in het Europese wier, omdat het water hier schoner is.
Ook in Nederland wordt sinds kort zeewier geoogst. Tien kilometer uit de kust van Texel ligt een testlocatie van Stichting Noordzeeboerderij. Van kleine ondernemer tot grote multinational: iedereen mag het zeewier komen onderzoeken en testen. Het uiteindelijke doel is de eerste Noordzeeboerderij voor de Nederlandse kust opzetten en commerciële teelt binnen een paar jaar mogelijk maken.

Maar waar smaakt zeewier naar?

Daarover zijn de meningen verdeeld. Alle wieren hebben een bijzondere ‘umamibeleving’. Umami wordt naast zoet, zuur, zout en bitter de vijfde smaak genoemd. In het Japans betekent het letterlijk ‘heerlijke smaak’. Het is dus nergens goed mee te vergelijken, maar vies is het zeker niet.

De proef op de som: kan je koken met zeegroenten?

Het prachtig geïllustreerde boek ‘Groente uit zee’ geeft veel informatie over zeewier en maakt dat je overtuigd raakt om de onbekende zeegroenten uit te proberen. De tientallen makkelijk uit te voeren recepten maken zeewier toegankelijk. Alleen al de smeersels en dressings zien er veelbelovend uit, laat staan de hoofdgerechten en toetjes (!).
ZeegroentenDe zeemansboter is één van mijn favorieten, gemaakt van zeepeterselie. De webwinkel Wereld van zeewier verkoopt verschillende zeewierproducten, waaronder de peterselie. De simpele, snelle zeekraal heb ik ook uitgeprobeerd. De zeegroente is gewoon verkrijgbaar bij verschillende supermarkten en goed te combineren met een salade of pasta.
De toetjes en baksels zien er ook veelbelovend uit, maar het overgrote deel van de ingrediënten komt niet uit zee. Tegen mijn verwachting in dient de zeegroente bij veel dessertrecepten enkel als garnering.

Extra informatie

Achterin het boek staat een overzicht met verkooppunten van bepaalde merken en producten. Handig als je niet weet of iets verkrijgbaar is bij de supermarkt om de hoek.

Over de schrijver

1 reactie op “Kun je koken met zeegroenten? Een review”

  1. Pingback: In deze duurzame hamburgertent kan je groen goud komen proeven!

Reacties zijn uitgeschakeld.