Kunst en kleur vrolijken het straatbeeld op

Op veel plekken in Nederland kan het allemaal wel een stukje vrolijker. Grote, grijze gebouwen vormen het straatbeeld. Saai en weinig inspirerend, als je het mij vraagt. Maar ook op andere gebieden in de wereld kan de omgeving wel een likje verf gebruiken.

Graffitikunstenaar Falco fleurde de sloppenwijken van Zuid-Afrika op met zijn mooie kunstwerken. De olifanten die hij tekent vormen een geheel met de bestaande elementen in de wijken waar hij is geweest. Zo tekende hij het grote beest precies onder een raam. Er werd een foto gemaakt toen een klein jongetje met één been uit het raam hing terwijl hij zich vasthield, waardoor het lijkt alsof hij op de olifant zit.

Felle kleuren

Ook in de hoofdstad van Albanië werd verf gebruikt als manier om de stad op te fleuren en de inwoners hoop te geven. Edi Rama, de burgemeester van Tirana, zorgde ervoor dat grote, publieke gebouwen een likje verf kregen. En dan niet grijs of wit, maar oranje, geel en roze. In 2012 vertelde Rama erover in een TEDtalk. Zijn verhaal is vier jaar later nog steeds net zo inspirerend en leerzaam voor veel gebieden in de wereld. Want zeg nou zelf, jij wordt toch ook vrolijk van een felle gele of oranje kleur?

Optische illusie

Dat kunst niet alleen opvrolijkt, bewijst de Indiase minister van transport. Hij heeft verschillende 3D-zebrapaden laten schilderen op de weg. Zo wil de minister snelheidsduivels aanpakken. Één ding is zeker: de optische illusie trekt in ieder geval je aandacht. Of dat de volgende keer weer zo is als je zo’n zebrapad tegenkomt, dat is een tweede.

Kunst
Boredpanda.com

Kunst op straat in Nederland

In Nederland kennen we ook een paar mooie voorbeelden van opbeurende street-art. Misschien ben je weleens kunst van Lastplak tegengekomen. Deze kunstenaar tekent voornamelijk aliën-achtige figuren in felle kleuren. In de Amsterdamse straten kun je kunst van Bustart tegen het lijf lopen. Hij is erg veelzijdig en beheerst verschillende technieken, materialen en stijlen. Hier vind je nog meer voorbeelden van Nederlandse straatkunstenaars.

Kunst
Flickr.com, Zhelen, Cc By 2.0

Heb jij een mooi voorbeeld van street-art in Nederland of kom je weleens een gebouw in een felle kleur tegen? Maak een foto en stuur het naar redactie@hetkanwel.nl. Dan maken wij een mooi lijstje met inspirerende afbeeldingen.

Over de schrijver

3 gedachten over “Kunst en kleur vrolijken het straatbeeld op”

  1. Deze zebrakunst is de briljante oplossing voor de vermaledijde verkeersdrempels. Haal ze allemaal weg en vervang ze door een 3D illusie.

Reacties zijn gesloten.