Kunstenaars geven slachtoffers droneaanvallen een gezicht

Portret Van Drone Slachtoffer. Foto: 360
Portret Van Drone Slachtoffer. Foto: 360
Reusachtig portret van kind confronteert operators van drones met slachtoffers en geeft de dronesoorlog een gezicht.

Dronespiloten doden geen pixels op een scherm. Ze doden echte mensen. Dat willen de kunstenaars van het project Not a Bug Splat laten zien. Dronespiloten noemen hun slachtoffers ‘bug splats’, doodgeslagen muggen.

Een groep kunstenaars heeft een reusachtig portret gemaakt van een jongetje wiens familie bij een droneaanval is omgekomen in de Pakistaanse provincie Khyber-Pakhtunkhwa. Khyber-Pakhtunkhwa is het gebied waar de meeste droneaanvallen ter wereld plaatsvinden. De afgelopen tien jaar zijn er in Khyber-Pakhtunkhwa 3.600 mensen gedood door drones. Bij de aanvallen kwamen 951 onverdachte burgers en 200 kinderen om. De overige doden waren terrorismeverdachten die zonder proces werden geëxecuteerd door Amerikaanse dronespiloten.

Het portret, dat op de grond ligt in Khyber-Pakhtunkhwa, maakt het landschap minder anoniem voor dronesoperators die de grond bestuderen op zoek naar te doden mensen. De kunstenaars hopen dat het gezicht empathie bij dronespiloten opwekt en tot een dialoog over het doden via drones leidt. Ook makers van satellietbeelden voor bijvoorbeeld de kaarten van Google Maps zien het portret. De aanwezigheid van het kunstwerk maakt duidelijk wat er in Khyber-Pakhtunkhwa aan de hand is.

360, het beste uit de internationale pers.

Bron: 3602360

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Onderzoekers Yale: Echt eten is het beste dieet

Auteursrecht beperkt verspreiding van kennis

Poetin heeft het ook op Finland voorzien

Over de schrijver

1 gedachte over “Kunstenaars geven slachtoffers droneaanvallen een gezicht”

  1. Pingback: Kunstenaars geven slachtoffers droneaanvallen een gezicht | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.