kunstmatig boomblad zet zonne-energie om in brandstof

Blad Van Een Druivenplant. Foto: Walt Stoneburner Flickr.
Blad Van Een Druivenplant. Foto: Walt Stoneburner Flickr.

Onderzoekers van het Lawrence Berkeley Nationale Laboratorium zijn bezig met het ontwikkelen van een kustmatig boomblad dat zonne-energie kan omzetten in een energierijke brandstof. Het proces is afgeleid van het fotosynthese proces van planten, waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in glucose.

Het proces is eigenlijk vrij simpel. In plaats van dat er zogenaamde fotovoltaïsche(normale) zonnecellen worden gebruikt, wordt met zonlicht een chemische reactie opgewekt die waterstof produceert. Dit kan weer gebruikt worden om energie op te wekken of gebruikt worden in waterstof auto’s.

[adrotate group=”4″]

Het mooie van deze manier van zonne-energie opwekken is dat je zoveel energie kan opslaan als je wil. Met normale zonne-energie is de opslag van energie nog altijd een groot probleem. Het is namelijk (nog) niet mogelijk om energie op grote schaal op te slaan. Zonne-energie kan natuurlijk alleen maar overdag opgewekt worden, dus blijven er andere vormen van energie nodig. Dit kunstmatige boomblad zou dus zomaar de oplossing kunnen zijn voor dit probleem.

Het gebruik van deze zonnecel is daarnaast ook heel makkelijk. Bij wijze van spreken kun je één van deze foto-elektrochemische cellen in een emmer water zetten, en hij transformeert het in brandstof.

De hobbel die nu nog moet worden genomen door het team is om de cel efficiënter te maken. Op dit moment wordt slechts 1.5% van het zonlicht daadwerkelijk opgevangen en omgezet.

Het team heeft is zeer optimistisch over de toekomst van dit type zonne-energie. Helaas weten ze nog niet wanneer de eerste modellen op de markt zullen gaan verschijnen.

Bron: Cleantechnica

Lees ook:
Nederlandse ontwerpster trekt aandacht met zonnecel-jurk
[adrotate group=”2″]
Dit nieuwe type zonnepaneel produceert tot 20 keer meer energie

1 gedachte over “kunstmatig boomblad zet zonne-energie om in brandstof”

Reacties zijn gesloten.