Kurk: wat is het eigenlijk en wat kun je ermee?

Als er één materiaal is dat we steeds vaker in duurzame interieurs zien verschijnen dan is het wel kurk. Nu meer Nederlanders zich bewust worden van een klimaatbewuste leefstijl is er een grote verandering op te merken in onder andere hoe we onze huizen inrichten. We kiezen vaker voor het gebruik van natuurlijke materialen én we halen de natuur letterlijk naar binnen.

Kurk is een geliefd materiaal voor diverse toepassingen in je woning, waaronder voor vloeren, wanden en zelfs voor meubels en speelgoed. Maar: wat is kurk eigenlijk wat kun je er verder zoal mee? We zochten het voor je uit.

Wat is kurk precies?

Bijna iedereen weet wel hoe kurk eruitziet. Neem bijvoorbeeld een wijndop van kurk of een kurken prikbord. Weinig mensen weten echter hoe kurk precies in elkaar zit en waar het materiaal vandaan komt. Kurk is afkomstig van de kurkeik, een boom die van nature in Noord-Afrika en Zuid-Europa voorkomt. De bast van de boom is van kurk en moet de boom in de winter beschermen tegen de kou. Op die manier overleven dit soort bomen bij temperaturen van -20. 

In Zuid-Europa, met name in Spanje en Portugal, worden kurkeiken gekweekt om de kurken bast. In deze landen staat 50% van de kurkbomen ter wereld! Het verwijderen van de kurk gebeurt ongeveer een keer in de acht tot tien jaar; pas dan is de bast dik genoeg om te gebruiken voor diverse toepassingen. In deze landen wordt de kurkproductie voornamelijk gebruikt voor schoenzolen, isolatiemateriaal en andere materialen. In onder andere Nederland zien we dat kurk de laatste jaren ook veel wordt gebruikt voor vloeren, zoals voor een duurzaam visgraat parket of een andere soort kurkvloer.

Deze producten worden onder andere gemaakt van kurk

Een kurken vloer is niet het enige dat je met kurk kunt; ook al is het een van de meest populaire toepassingen in ons land. Je kunt kurk bijvoorbeeld ook gebruiken als wandplaat in je woonkamer, slaapkamer of keuken. Ook voor het thuiskantoor is een kurken wandplaat trendy én handig. Je prikt er namelijk met gemak een paar belangrijke documenten op of een paar leuke foto’s van familie. Daarnaast is het uiterlijk van kurk door het natuurlijke karakter een must in een duurzaam huis. Het staat heel goed bij andere soorten hout en natuurlijke materialen.

Wat bijzonder is, is dat je met kurk ook op het gebied van mode en accessoires van alles kunt. Wist je bijvoorbeeld dat er tassen, portemonnees en rugzakken van kurk te koop zijn? Ook kun je de show stelen met een duurzame kurken armband, ketting of zelfs horloge! Verder wordt kurk regelmatig gebruikt in de yogawereld voor bijvoorbeeld yogablokken en yogamatten van kurk. Kort samengevat is de keuze reuze wanneer het om de toepassing van kurk gaat. Duurzaamheid staat hierbij altijd voorop.

Voordelen van kurk in huis

Het materiaal kurk kent ontzettend veel voordelen. Zo is het dus een multifunctioneel materiaal dat voor meerdere producten kan worden ingezet. Andere voordelen van kurk zijn onder andere:

  • Kurk heeft een goed isolerend karakter en is daarom ideaal als vloer of wandplaat.
  • Wat hierbij ook prettig is, is dat kurk geluiddempend is.
  • Wanneer je zorgt voor het juist onderhoud is kurk ontzettend duurzaam en kun je er heel lang van genieten.
  • Kurk is heel eenvoudig om mee te werken. Zo kan vrijwel iedereen die een beetje handig is zelf een kurken vloer plaatsen.
  • In verhouding is kurk niet heel duur.
  • Omdat kurk heel elastisch is, voelt het materiaal erg prettig en comfortabel aan.
  • Er is heel veel keuze wanneer je voor een kurken vloer wil gaan. Denk aan verschillende soorten afmetingen, kleuren, stijlen en dessins.

Over de schrijver