In Azië wordt kurkuma al duizenden jaren gebruikt, maar in Nederland is het pas de laatste jaren in opkomst. Het geeft de rijst een mooie gele kleur, maar wordt in Azië ook gebruikt als middel tegen allerlei kwalen en ongemakken.
In restaurants staat een ‘golden latte’ op de kaart en bij de supermarkt ligt het in het schap. Wat is het precies, waar kan het tegen helpen en hoe gebruik je het? We zetten het voor je op een rij.
Een gele specerij
Kurkuma komt uit dezelfde familie als gember, maar wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa plant. In Nederland kennen we het vooral van kerrie, dat door de kurkuma de mooie gele kleur krijgt. Je kunt het vers eten, maar zeker níet rauw, in poedervorm of als voedingssupplement.
Waar helpt het tegen?
De gele pigmenten in de kurkumawortel geven de kurkuma een heilzame werking. Het heeft allerlei eigenschappen, waaronder ontstekingsremmend, antioxidant, anti-schimmel en anti-bacterieel. Het helpt om je weerstand te verhogen en je eten beter te verteren.
Hoe gebruik je het?
Kurkuma heeft het meeste effect als je het mixt met vet en peper. Door hechting met het vet verteert het beter en de pepine in de peper helpt je bloed om de werkzame stoffen beter op te nemen. Je kunt het gebruiken in een curry, een soep of smoothie, of als onderdeel van een golden latte. Wil je het effect vergroten, dan kun je het slikken als voedingssupplement.
Golden latte
Een golden latte staat tegenwoordig bij steeds meer restaurants op de kaart, maar je kunt het ook heel gemakkelijk thuis maken. Gebruik bijvoorbeeld 200 ml amandelmelk, een beetje zwarte peper, een halve theelepel kurkuma een stukje gember, een kaneelstokje en wat gekneusde kardemonpeulen. Doe alles in een pannetje en laat het warm worden op een zacht vuur. Zeef de melk en klaar ben je.
Effecten op je gezondheid
Als je gaat lezen over kurkuma en meer wilt weten over wat het voor je kan doen, zoek dan naar wetenschappelijke artikelen.
2 gedachten over “Kurkuma: deze Aziatische specerij verovert Nederland”
@Janic, ik las dat je het als specerij lepelgewijs moet consumeren. Als je de juiste fabrikant gevonden hebt, zal je dat vast wel geconcentreerd in 1 pil/capsule krijgen. Of misschien krijg je de synthetische in een ferme sterkte. Synthetisch = eiwit nagebouwd en dan is het “natuuridentiek” volgens de voedingsmiddelenindustrie.
Ik gebruik met regelmaat kurkuma met zwarte peper, maar nu lees ik her en der dat je eigenlijk liposomale curcumine moet gebruiken en dat de suplementen veel sterker zijn. Is dat waar?
Reacties zijn gesloten.