Europese lucht beter, maar nog steeds slecht voor gezondheid

Smog
De luchtkwaliteit in Europa is de afgelopen jaren verbeterd. Dat blijkt uit een rapport van het milieuagentschap van de Europese Unie, de EEA. De hoeveelheden fijnstof, ozon en zware metalen in de lucht is over de hele line afgenomen. Toch blijft op veel plekken in Europa, ook in Nederland, de kwaliteit van de lucht matig, en liggen concentraties van schadelijke stoffen in de lucht boven de wettelijke Europese normen, die volgens wereldwijde standaarden al laks zijn.
Volgens de professor Jacqueline Glade, directeur van de EEA: “Het beleid van de EU heeft de uitstoot van veel schadelijke stoffen verminderd, maar we kunnen verder gaan. In veel landen liggen de concentraties van schadelijke stoffen in de lucht boven de wettelijke en geadviseerde limieten die de gezondheid van Europese burgers moeten beschermen. Luchtvervuiling vermindert de levensverwachting van mensen met zo’n twee jaar in de meest vervuilde steden en regio’s.”
Lucht slechtst in Oost-Europese steden
De gebieden waar de lucht het meest vervuild is, liggen vooral in Oost-Europese stedelijke en industriële gebieden, bijvoorbeeld in Zuid-Polen. Hier worden veel fijne stofdeeltjes en zware metalen in de lucht gemeten. Ozon is vooral een probleem in de gebieden rond de Middellandse Zee. De schadelijke stoffen worden uitgestoot door auto’s, industrie en het verbranden van brandstof voor huishoudelijk gebruik.
De Nederlandse lucht zit wat betreft kwaliteit in de middenmoot van Europa. Het is niet zo slecht als in Oost-Europa, maar een flinke teug Hollandse lucht is nog steeds niet goed voor je gezondheid, zeker niet in de steden en langs wegen. De Europese regels zijn ook minder streng dan richtlijnen van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Volgens deze richtlijnen worden bijna alle Europese burgers die in steden leven aan gevaarlijke hoeveelheden luchtvervuiling blootgesteld.
Bron: Reuters, European Environment Agency

Over de schrijver