Kwart van Europese hommels met uitsterven bedreigd

Hommel. Foto: Martin Fisch, Flickr
Hommel. Foto: Martin Fisch, Flickr
Vierentwintig procent van de Europese hommelsoorten wordt met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Hommels, als bestuivers van groot belang voor de voedselvoorziening, hebben vooral te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering en intensieve landbouw.

Voor het rapport onderzochten experts de status van alle 68 hommelsoorten die in Europa voorkomen. De cijfers laten zien dat 46 procent van de hommelsoorten in Europa achteruit gaat. Bij 29 procent van de soorten is de populatie stabiel en bij 13 procent groeien de aantallen.

Bestuiving

Hommels en bijen spelen een belangrijke rol in de voedselproductie. Zij zorgen voor de bestuiving van gewassen zoals tomaten, paprika’s en allerlei andere soorten groenten en fruit die op ons menu staan. Drie van de vijf belangrijkste bestuivende insectensoorten van Europese landbouwgewassen zijn hommelsoorten. De totale bijdrage van bestuivers aan de Europese voedselproductie wordt geschat op zo’n 22 miljard euro.

“Juist in Nederland is de situatie voor bijen en hommels extra zorgelijk”, aldus Sijas Akkerman van Natuur & Milieu, een van de lidorganisaties van IUCN. “Dat komt door onze zeer intensieve landbouw, met het hoogste bestrijdingsmiddelengebruik per hectare in Europa. Een verbod op voor bijen schadelijke bestrijdingsmiddelen in de landbouwgebieden is nodig. Op biologische landbouwbedrijven is de biodiversiteit bijvoorbeeld gemiddeld 30 procent hoger. Ook moeten we het toezicht op het gebruik van bestrijdingsmiddelen beter handhaven. De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) constateert bij 1 op 5 controles dat telers zich niet aan de regels houden. En tot slot kunnen we bloemrijke akkerranden, bermen en kruidenrijke weilanden aanleggen om er voor te zorgen dat hommels en bijen genoeg eten kunnen vinden.”

Lees het hele nieuwsartikel op IUCN.nl

Hier vind je 5 manieren om bijen en hommels te redden van massale sterfte

Lees ook
[adrotate group=”1″]
De Skyhive brengt bijen terug in de stad

Over de schrijver