Kwartier per dag schrijven beschermt tegen hartaanvallen


Of we nou professioneel schrijver zijn, of zomaar wat gedachten op papier zetten, dat een ‘losse’ manier van schrijven goed is voor onze creativiteit weten we intuïtief al eeuwen. Maar niet dat het zó goed voor ons is dat elke dag een kwartier ‘vrij schrijven’ ons kan helpen in de strijd tegen kanker, hoge bloeddruk, hartaanvallen en eenzaamheid.
Uit een groot onderzoek in de jaren tachtig van de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker kwam de relatie naar voren tussen ziekte en het geheimhouden van emotioneel ingrijpende ervaringen. Mensen die niet met anderen over hun ervaringen praten, zo bleek, hebben de grootste kans ziek te worden. Ook genezen zij minder snel en zijn hun sociale relaties zwakker. Dit geldt niet alleen voor traumatische ervaringen, maar voor alle gebeurtenissen die een emotionele impact op ons hebben, zoals geldzorgen, verlies of huwelijksproblemen.
Wetenschappelijk is het goed te onderbouwen waarom emotionele voorvallen ons van slag brengen: confrontatie met gevaar – lees: iets dat je van slag maakt – brengt het lichaam in een staat van alertheid, om zoveel mogelijk energie vrij te maken voor overleven. Het hart gaat sneller kloppen, er komen stresshormonen vrij en het metabolisme en de immuunfuncties worden even op een lager pitje gedraaid.
Deze staat van paraatheid kan echter niet te lang duren, want dan gaat die zijn tol eisen op het lichaam. Het hart klopt te snel, het stuwt de bloeddruk op en het immuunsysteem verzwakt. Dat is precies wat er volgens Pennebaker gebeurt wanneer iemand zijn ‘emoties binnenhoudt’.
Uit vele onderzoeken van Pennebaker en zijn collega’s bleek dat mensen die gestimuleerd werden hun emoties te delen, een daling in hun bloeddruk vertoonden en in de hoeveelheid van het stresshormoon Cortisol in het bloed. Het delen van ervaringen reduceert de stress, helpt je grip te krijgen op wat er gebeurt, en brengt zo het lichaam terug in zijn ontspannen staat.
Maar ook het toevertrouwen van emoties aan het papier heeft dit effect, zo bleek uit een serie onderzoeken van Pennebaker. Hierbij kreeg de helft van een grote groep mensen de opdracht iedere dag 15 minuten over iets ingrijpends te komen schrijven, terwijl de andere helft schreef over zomaar iets. Al binnen een maand waren duidelijke resultaten te zien. De eerste groep bleek minder aspirine te slikken, zich beter te voelen en beter te functioneren op het werk en qua studieresultaten. De onderzoeken werden herhaald met uiteenlopende groepen mensen, en steeds bleek de groep die schreef over emotioneel ingrijpende ervaringen hier significant beter van te worden. Dit was ook meetbaar in een lagere hartslag en bloeddruk, minder Cortisol en sterker werkende T-cellen die nodig zijn voor een effectief immuunsysteem.
Bij verder onderzoek ontdekte Pennebaker dat ook het soort woorden dat iemand kiest veel zegt over hoeveel baat hij/zij heeft bij het schrijven. De woordkeus blijkt een belangrijke factor in de verwerking van de gebeurtenissen. Het soort woorden dat iemand kiest is een signaal van de balans tussen je emoties uiten en er afstand van nemen.
Lees over deze onderzoeken verder in het januari/februarinummer van Ode. Koop deze Ode in de winkel of bestel hem via 0251 257927.
Bron: Pennebaker, overzicht publicaties
Meer lezen?
Vastleggen wordt loslaten
Pen en papier
Lof op het gedrukte woord
 
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

3 reacties op “Kwartier per dag schrijven beschermt tegen hartaanvallen”

  1. Dit onderzoek toont aan waarom e-coaching zo goed werkt. Een e-coach helpt een cliënt om zijn of haar gedachten op te schrijven en te ordenen. Door het stellen van de juiste vragen, nodigt de coach de cliënt uit tot het gericht opschrijven van zijn of haar gedachten en emoties. Juist door aan iemand te schrijven dwingt de cliënt zich zelf om helder te zijn. Dit helpt bij het structureren en verdiepen van het schrijfproces. Zie voor meer informatie over e-coaching mijn site: http://www.humantalentcoaching.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.