avocadoboom
diy

Kweek je eigen avocadoboom in 6 stappen

Avocado’s zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens supergezond. Ze bevatten namelijk veel gezonde vetten. Volgens wetenschappers zijn er zes bewezen gezondheidseffecten van de avocado. Als je binnenkort weer een avocado eet, bewaar dan de pit. Het is namelijk verrassend leuk om je eigen avocadoboom te laten groeien.

Hoe kweek je een eigen avocadoboom?

Stap 1: Begin met het schoonmaken van de pit

Haal de pit voorzichtig uit de avocado en verwijder al het vruchtvlees. De beste manier om dit te doen is de pit een paar minuten te laten weken in water, en daarna het vruchtvlees er af te vegen. Zorg ervoor dat je niet in de pit snijdt, of de buitenste bruine laag er afwast. Deze laag beschermt namelijk de binnenkant, en bij beschadiging kan het zijn dat de pit niet meer ontkiemt.

Stap 2: Breng tandenstokers aan

Steek ongeveer halverwege drie of vier tandenstokers een paar millimeter in de pit.  De tandenstokers zijn er om de pit op een glas water te laten liggen. De pit moet namelijk voor de helft in het water liggen, maar de bovenste helft moet droog blijven.

Stap 3: Plaats de pit in een glas water

Avocado Pit In Een Glas Water. Foto: Maria Keays, Flickr.
Avocado Pit In Een Glas Water. Foto: Maria Keays, Flickr.

Plaats de avocado pit met tandenstoker op een glas water zoals je hier op de foto kan zien met de onderste helft in het water, en de bovenste helft boven water. Let goed op dat je de pit niet verkeerd om in het water legt. Zet het glas op een plek waar het veel zonlicht krijgt en vervang het water minimaal één keer per 5 dagen om bacteriën en schimmels geen kans te geven.

Stap 4: Wees geduldig

Het is nu wachten totdat de pit ontkiemt. Je zult hier geduld voor moeten hebben, het kan namelijk wel tot 8 weken duren totdat het zo ver is. Na een tijdje zal de bovenkant van de pit uitdrogen en gaan scheuren. De buitenste laag van de pit zal langzaam afkavelen en na een tijdje zal de pit wortel schieten. Zorg ervoor dat de pit nooit droog komt te staan, want de jonge plant zal dit niet overleven. Uiteindelijk zal de pit ook aan de bovenkant ontkiemen.

Stap 5: Planten van de boom

Pas als de plant zo’n 15 cm hoog is, kan hij geplant worden. Hiervoor heb je een pot met een diameter van zo’n 20 tot 25 centimeter gevuld met potgrond nodig. Zorg ervoor dat de pit nog voor de helft boven de grond uitsteekt. De pit kan ondergronds gaan rotten als hij helemaal begraven wordt.

Stap 6: Groei

Zorg ervoor dat je de plant dagelijks water geeft. De avocado boom houdt van vochtige grond, maar niet doorweekt. Als de bladeren een beetje geel beginnen te worden is er teveel water, laat de plant dan een paar dagen uitdrogen. Als de bladeren aan het einde bruin worden heeft de plant juist te weinig water gehad. Wanneer de avocado boom vrucht zal dragen is moeilijk te zeggen. Dit kan al na 3 of 4 jaar zijn, maar sommige planten doen er veel langer over, of dragen helemaal geen vrucht.

Aanvullende tips

Winter

Avocado-bomen kunnen niet tegen temperaturen van lager dan 10°C. Hier in Nederland kunnen ze dus in de winter niet buiten staan, maar natuurlijk wel in een kas.

Snoeien tot een mooie brede plant

Om een mooie brede plant te krijgen, moet je wanneer hij ongeveer 30cm hoog is de nieuwste blaadjes eraf knijpen. Dit zorgt ervoor dat de plant meer zijwaarts groeit, en meer zijtakken aanmaakt. Herhaal dit daarna elke keer wanneer de plant ongeveer 15 cm gegroeid is.

Bladluis

Een avocadoboom heeft soms last van bladluis. Bladluizen kunnen niet genoeg krijgen van de heerlijke avocado bladeren. Gelukkig is er een makkelijke manier om van ze af te komen, en dat gaat als volgt: 1. Spoel de hele plant buiten met de tuinslang of in de douche af. 2. Spuit de plant in met een mix van water, een klein scheutje afwasmiddel en een theelepel neem-olie

Bron: Inhabitat

71 reacties op “Kweek je eigen avocadoboom in 6 stappen”

 1. ik beb de pit ongeveer 3 maanden geleden on een potje met tuinaarde gezet en ja hoor een stevig plantje van 15 cm staat er nu al. Hij stond vol in de regen.

 2. Beste iemand, ik heb 2 opmerkingen. Ten eerste, er staat advoacado in de allerlaatste alinea, dit is hetzelfde als dat je een artikel over paprika leest en dat hebben ze het dan opeens iver aardappels gan lopen hebben! Dit is een avocado, die heeeft helemaal geen rechten gestudeerd! En hij is al helemaal niet dronken. Dus gkdverdomme geef die abl ado zijn recht terug.

  Ten tweede WtF is neem-olie?.?.
  ik snal echt wel dat ik het moet nemen hoooooor.
  Neeem lekker zlelf die olie, waarom zou je je boom insmeren met olie, dat is net alsof die luizen een seksmassag pe keijgen Dan gaan ze alleen maarneuken en dan krijgen ze nog meer neem olie… dixsap luis iers hulpedepup.

  Dit was mijn ervarign met de lieve advocadk die kverugens geen advorcado is .. … Bendaj voor uw aandacht..l,

  1. Best jij,
   Ik heb 1 opmerking, je vader had op de verwarming moeten mikken dan was het met een sisser afgelopen, helaas moet onze verzorgingsstaat nu hier de zure vruchten van plukken.

 3. Ik heb het kiemen met verse walnoten geprobeerd en het is gelukt.
  Ik probeer het nu met pit van avocado……en stop hem gelijk in de potgrond…..it Will be continued…….

 4. Mijn advocado pit op watten gezet. De watten vochtige gehouden en precies 8 maanden nadien heb ik nu sinds een week een plantje van ongeveer 10 cm. Geweldig!

 5. Heb een advocado boompje van 1.50 met kan ik dat nog tOppen is nu een stam ,zonder zijtakken,en moet je 2 boompjes heben om in de toekomst vruchten te krijgen

 6. Wij hebben in april uit california 2 pitten bewaard , van de kilo,s advocado’s , die we bij de teler , langs de weg gekocht hebben , mee naar huis genomen, op water gezet en nu reeds in de pot ruim 10 cm hoog , dezelfde tijd ook 2 pitten uit de super hier , doen nog niets . Zijn ook veel kleiner , dan die uit califorinia ( omgeving
  Bakersfield )

Reacties zijn uitgeschakeld.