Kweek je eigen avocadoboom in 6 stappen

Avocado’s zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens supergezond. Ze bevatten namelijk veel gezonde vetten. Volgens wetenschappers zijn er zes bewezen gezondheidseffecten van de avocado. Als je binnenkort weer een avocado eet, bewaar dan de pit. Het is namelijk verrassend leuk om je eigen avocadoboom te laten groeien.

Hoe kweek je een eigen avocadoboom?

Stap 1: Begin met het schoonmaken van de pit

Haal de pit voorzichtig uit de avocado en verwijder al het vruchtvlees. De beste manier om dit te doen is de pit een paar minuten te laten weken in water, en daarna het vruchtvlees er af te vegen. Zorg ervoor dat je niet in de pit snijdt, of de buitenste bruine laag er afwast. Deze laag beschermt namelijk de binnenkant, en bij beschadiging kan het zijn dat de pit niet meer ontkiemt en dan kan je je eigen avocadoboom op je buik schrijven.

Stap 2: Breng tandenstokers aan

Steek ongeveer halverwege de pit drie of vier tandenstokers, prikkers of spelden een paar millimeter in de pit.  Deze zijn er om de pit op een glas water te laten liggen. De pit moet namelijk voor de helft in het water liggen, maar de bovenste helft moet droog blijven om uiteindelijk tot die avocadoboom te komen.

Stap 3: Plaats de pit in een glas water

Plaats de avocado pit met prikkers op een glas water zoals je hier op de foto kan zien met de onderste helft in het water, en de bovenste helft boven water. Let goed op dat je de pit niet verkeerd om in het water legt (de meest puntige kant van de avocadopit moet omhoog). Zet het glas op een plek waar het veel zonlicht krijgt en vervang het water minimaal één keer per 5 dagen om bacteriën en schimmels geen kans te geven.

Stap 4: Wees geduldig

Het is nu wachten totdat de pit ontkiemt. Je zult hier geduld voor moeten hebben, het kan namelijk wel tot 8 weken duren totdat het zo ver is. Na een tijdje zal de bovenkant van de pit uitdrogen en gaan scheuren. De buitenste laag van de pit zal langzaam afkavelen en na een tijdje zal de pit wortel schieten. Zorg ervoor dat de onderkant van de pit nooit droog komt te staan, want de jonge avocadoplant zal dit niet overleven. Uiteindelijk zal de pit ook aan de bovenkant ontkiemen: dit is het begin van je avocadoboom.

Stap 5: Planten van de boom

Pas als de plant zo’n 15 cm hoog is, kan hij geplant worden. Hiervoor heb je een pot met een diameter van zo’n 20 tot 25 centimeter gevuld met potgrond nodig. Zorg ervoor dat de pit nog voor de helft boven de grond uitsteekt. De pit kan ondergronds gaan rotten als hij helemaal begraven wordt.

Stap 6: Groei

Zorg ervoor dat je de plant dagelijks water geeft. De avocadoboom houdt van vochtige grond, maar niet doorweekt. Als de bladeren een beetje geel beginnen te worden is er teveel water, laat de plant dan een paar dagen uitdrogen. Als de bladeren aan het einde bruin worden heeft de plant juist te weinig water gehad. Wanneer de avocado boom vrucht zal dragen is moeilijk te zeggen. Dit kan al na 3 of 4 jaar zijn, maar sommige planten doen er veel langer over, of dragen helemaal geen vrucht.

Het Nederlandse klimaat is (nog) niet helemaal geschikt voor een avocadoboom om ook echt avocado’s voort te brengen, maar denk dan maar zo: het is sowieso een hele mooie plant. En (als we heel cynisch zijn): klimaatverandering zorg voor een steeds warmer klimaat. We hebben immers ook steeds meer wijngaarden in Nederland die heerlijke wijn produceren. Dus je weet maar nooit.

Aanvullende tips

Winter

Avocado-bomen kunnen niet tegen temperaturen van lager dan 10°C. Hier in Nederland kunnen ze dus in de winter niet buiten staan, maar natuurlijk wel in een kas.

Snoeien tot een mooie brede plant

Om een mooie brede plant te krijgen, moet je wanneer hij ongeveer 30cm hoog is de nieuwste blaadjes eraf knijpen. Dit zorgt ervoor dat de plant meer zijwaarts groeit, en meer zijtakken aanmaakt. Herhaal dit daarna elke keer wanneer de plant ongeveer 15 cm gegroeid is.

Bladluis

Een avocadoboom heeft soms last van bladluis. Bladluizen kunnen niet genoeg krijgen van de heerlijke avocado bladeren. Gelukkig is er een makkelijke manier om van ze af te komen, en dat gaat als volgt: 1. Spoel de hele plant buiten met de tuinslang of in de douche af. 2. Spuit de plant in met een mix van water, een klein scheutje afwasmiddel en een theelepel neem-olie

Bron: Inhabitat

71 gedachten over “Kweek je eigen avocadoboom in 6 stappen”

 1. Heb je gehoord van heer Bubuza? De grote spreukengieter die alle dingen kan doen met zijn krachtige spreuk? Ik ben een paar jaar geleden verliefd geworden op Ronny en onze relatie was prachtig in die zin dat onze vrienden jaloers op ons waren. Twee maanden geleden reisde Ronny naar Dubai voor vakantie en toen hij terugkwam, veranderde alles over hem, hij stopte me te bellen en elke keer als ik hem belde, nam hij me niet op of belde hij niet terug, dus ging ik naar zijn huis en zag hem met Sarah en de zoenden toen ik binnenkwam. Ik huilde en ging naar mijn vrienden House en zij vertelde me over Lord Bubuza dus ik nam contact op met Lord Bubuza Via WhatsApp en vertelde hem mijn verhaal en hij reageerde, ik deed alles wat hij me vertelde en een paar uur later riep Ronny me en huilde en smeekte hem hem te vergeven. hij kwam naar mijn huis, knielde en huilde en smeekte me om te vergeven en hem terug te nemen … Ik deed het en vandaag leven we gelukkig getrouwd. Heer Bubuza is een man van zijn woord, hij heeft veel mensen geholpen en hij kan u ook helpen … Neem contact op met Lord Bubuza Via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via WhatsApp: +1 505 569 0396

 2. Pingback: 10 dingen die je over de avocado moet weten - Wyke Potjer

 3. Dat gedoe met water en tandenstokers lukte hier van geen kant. Gewoon in een pot met aarde stoppen wel. Ook vond ik een avocadoplant in de tuin want ik gooide eerder de pitten gewoon ergens op een graspaadje.

 4. Pingback: Tien dingen die je over de avocado moet weten…. - hetkanWEL

  1. Hoe groot is de plant dan? De advocadoboom van mij is 3 jaar oud en 160 cm hoog?
   Woon je in België of Nederland? Heb je een serre of een hoge veranda? Ik durf hem niet buiten te planten wegens vorst of temperaturen onder de 10° C. Grz

 5. Ik heb afgelopen herfst ook een pit direct in de grond gestopt en op de verwarming gezet. Ging na een maand al ontkiemen. Warmte doet wonderen. Nu een plantje van 30 cm. Uiteinde van blaadjes zijn wel een beetje bruin geworden. Heb hem ook getopt in de hoop dat hij zijtakken krijgt.

 6. ik lees overal dat die avocado plantjes heel snel groeien maar bij mij is die na 2 jaar 30 cm hoog
  doe ik iets verkeerd. ook verkleuren de bladeren soms en vallen er een paar af

  1. Bij mij gaat het net zo. Ik heb hem nu sinds een paar weken op de vensterbank met verwarming eronder gezet en hij begint nu wel heel snel te groeien, is nu tien cm bijgekomen. Hij is nu ongeveer 40 cm. Dus warmte en genoeg water doet ook al veel …

 7. Pingback: Rheden eet smakelijk: Avocado’s

 8. Heb nu reeds een vijftal advocado boompjes ongeveer 1m hoog bijna alle pitten lukken na ongeveer 2 maand heb ze rechtstreeks in bloempot geplant een 3 tal pitten half in de grond in bloempot van15cm diameter met geregeld water en een folietje van plastieken er over .zelf mijn pitten die op de compost hoop in het midden lagen en na een jaar omgeschept werden groeiden veel plezier

Reacties zijn gesloten.