Kweekvlees geeft 96% minder CO2 uitstoot dan gewoon vlees

Als we vlees laten groeien in een laboratorium, in plaats van fokken en slachten, komt er maar een fractie van de uitstoot van broeikasgassen vrij. Kweekvlees zijn stamcellen die oneindig worden vermenigvuldigd tot spiercellen in een bakje in plaats van aan een beest. Dit klinkt als dé oplossing voor dreigende problemen als voedselschaarste en klimaatverandering.

Schoon vlees zonder een overdaad aan antibiotica en andere geneesmiddelen. Geen angst voor gekke koeienziekte, of varkenspest want er zijn helemaal geen koeien of varkens meer nodig.

Voor schoon vlees geen varkens nodig

Zo’n lab lap scheelt een hoop slachtafval, want het merendeel van de organen gebruiken we toch niet. Wie lust er tegenwoordig nou nog niertjes of lever? Veel gunstiger om niet hele dieren te fokken maar alleen nog het vlees dat er bij de productie al uit ziet als een kipnugget.

Ethische bezwaren zijn makkelijk weg te wuiven want dieren in de huidige veehouderij zien toch al geen daglicht. En cellen kweken zonder gevoel, klinkt vriendelijker dan kistkalveren laten opgroeien tot dat ze klem tussen de wanden zitten.

Kinderen willen toch kipnuggets

Aangezien geen enkel kind nu toch nog weet dat vlees ergens anders vandaan komt dan uit de supermarkt, moet het geen enkel probleem zijn dit aan de man te brengen over een aantal jaar.
Voor de ouderen wordt het even wennen maar dat was het ook toen boter niet meer van melk werd gemaakt maar van planten.

Onderzoek geleid door de universiteit van Oxford, toont dat de uitstoot 96% minder is in vergelijking met het fokken van dieren. Omdat vleesvee zoals koeien veel methaangas uitstoten is de vleesproductie nog slechter voor het milieu dan autorijden. Voor het lab-vlees is bovendien maar 1% van de grondoppervlakte en 4% van het watergebruik nodig.

Oplossen voedselprobleem

De onderzoekers zeggen dat hun vlees een efficiënte oplossing is voor het voedselprobleem. Er moeten alleen nog wel enkele jaren en vele miljoenen in het onderzoek gestoken worden.
Dat ze beter over de logistiek dan over meer vleesproductie hun hoofd kunnen buigen, vergeten ze te vermelden. Er wordt namelijk al genoeg voedsel geproduceerd om de hele wereldbevolking te kunnen voeden, het komt alleen niet op de juiste plekken terecht.

Bron: The Guardian

Lees ook:
Japanse professor maakt vlees uit poep
Met probiotica krijgt EHEC-bacterie geen kans

Superbacterie vooral op bioindustrie kippen

Over de schrijver

7 reacties op “Kweekvlees geeft 96% minder CO2 uitstoot dan gewoon vlees”

 1. Iedereen praat over werkloosheid, maar werkloosheid komt en gaat. Want de computer die in het verleden werd geïntroduceerd nam banen in, maar creëert ook nieuwe. De ICT is nu de sector waar miljoenen omzet in omlopen.

 2. “Niets kan onze gezondheid en het voortbestaan van het leven op aarde zoveel helpen als de evolutie naar een vegetarische levenswijze”
  – ALBERT EINSTEIN

 3. @MrsdeJong
  Toen de stoommachines werden ingevoerd kwam er al meer werkloosheid. Toen de computer werd ingevoerd kwam er meer werkloosheid.

  De mensen, die werkloos worden vanwege dit nieuwe product zullen echt wel weer werk krijgen.

  Slachten is toch al geen pretje. Niet voor de mensen en zeker niet voor de dieren.

  1. We weten dat vlees eten niet nodig is voor de gezondheid. We eten vlees dus hoogstens omdat we het lekker vinden, niet uit een of andere noodzaak. En terwijl ruim een miljard mensen vandaag honger lijden, geven we bijna 40% van al het graan ter wereld aan varkens en andere landbouwdieren.
   En daarom denk ik dat kweekvlees een goede zaak is, en dat we een toekomst krijgen met veel minder dierenleed!
   Als ik zelf kweekvlees zal eten? dat weet ik nog niet, afwachten!
   Ik ben reeds 25 jaar vegetariër, voel me zeer goed, ik ben nooit ziek, doe dagelijks aan sport, eet iedere dag lekker en gezond, mijn Body Mass Index Is goed, en ik ben meer dan tevreden met mijn levenswijze, wat kan ik meer verlangen?
   Veggie groeten,

  1. en buiten dit idee van vlees uit het lab krijg je last van een hogere werkeloosheid aangezien de mensen die nu werk hebben en/of krijgen minder produceren en waardoor de economie verslechterd.

   Daarnaast: de smaak?!? is die hetzelfde en als de kinderen van tegenwoordig niet weten waar het vlees vandaag komt buiten de supermarkt vertel dan de kinderen dat het van de koeien in de wei komt zodat kinderen er bewust van worden wat ze eten.

 4. Maar is het voordeel van deze technologie nu niet juist dat je op basis van deze techniek overal vlees kunt produceren, zolang er maar kennis, transport en energie voorhanden is? Kennis is het minste probleem. Energie is een andersoortig probleem, maar in ieder geval hebben ze in de gebieden die het het hardst nodig hebben zon genoeg, dus dat lijkt me een bootstrap probleem – oplosbaar.

  Alleen transport is lastiger, want dat is precies de logistiek die nu ook faalt om daar (betaalbaar) voedsel te krijgen. Maar zal het transport van de grondstoffen voor industrieel vlees niet veel minder gecompliceerd zijn dan het transport van bederflijk voedsel? En over welke grondstoffen hebben we het dan, want dat kan ik helaas uit de gelinkte artikelen (en de daardoor weer gelinkte artikelen) helaas niet opmaken.

Reacties zijn uitgeschakeld.