LA keurt verbod op plastic tasjes goed

mastermaq, Flickr.com
mastermaq, Flickr.com

Plastic tasjes die mee worden gegeven met de boodschappen en vervolgens weggegooid worden, zijn met ingang van 1 januari 2014 (grote winkels) en 1 juli 2014 (kleinere winkels) verboden in Los Angeles. De stadsraad was het net niet unaniem eens over de beslissing; elf van de twaalf raadsleden stemden voor het verbod. Volgende week volgt nog een laatste stemming, maar naar verwachting zal dat niets aan het plan veranderen.

[adrotate banner=”11″]

Papieren tasjes
Het nieuwe verbod is bedoeld om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen en mensen te stimuleren herbruikbare tassen van thuis mee te nemen. De papieren zakken die in veel Amerikaanse winkels gebruikt worden vallen niet onder het verbod. Toch mogen die ook niet meer zonder meer verstrekt worden; winkeliers zijn verplicht om 10 cent per zak te rekenen.

Hoge afvoerkosten
De staat Californië stimuleert het verbieden van plastic tasjes. In de praktijk blijkt namelijk dat in de hele staat slechts 5% van de tasjes hergebruikt wordt. De overige 95% van de bijna twee miljard plastic tasjes en 400 miljoen papieren zakken die jaarlijks verstrekt worden, worden weggegooid. Dit levert de staat een kostenpost van bijna 25 miljoen dollar per jaar op. Eerder werden soortgelijke verboden al doorgevoerd in onder meer Long Beach, Calabasas, Santa Monica en Pasadena.

Bron: ENN.com

Lees ook:

Praktische tips om plastic uit je leven te bannen
Milieuvervangers in China krijgen de doodstraf
Altijd goed: 100% biologische cosmetica