La Petite Fabrique in Parijs is bijna helemaal van natuurlijke materialen gebouwd

Een trap van 80 hergebruikte deuren. 225 balen stro, 53 m3 karton en 58 m3 houtvezels als isolatie. Geschroefde palen als fundering. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de innovatieve oplossingen die La Petite Fabrique heeft bedacht. Het is het eerste project in Parijs dat op een milieu-verantwoorde manier bouwt en zo vele anderen wil inspireren. Een rapport uit december 2020 laat zien dat het nodig is, willen we in 2020 CO2-neutraal zijn. Er is verandering nodig, want de CO2-uitstoot van de bouw heeft een recordhoogte bereikt. Momenteel komt bijna 40% van de CO2-uitstoot op wereldniveau van de bouwsector. Zou La Petite Fabrique het eerste project van vele zijn?

Innovatieve oplossingen

Het project is in september 2018 van start gegaan onder leiding van de architecten Nathalie Chazalette en Delphine Paillard. Ongeveer een jaar later kregen ze een bouwvergunning. In september 2019 werd de bouw gestart. De volgende stap zou zijn het leggen van een betonnen fundering, toch? La Petite Fabrique is niet gebouwd op een betonnen fundering, maar op 39 geschroefde palen. Dit zorgt voor een CO2-winst van wel 50%. Ook qua isolatie hebben ze een oplossing weten te vinden door gebruik te maken van een laag van kurk in de muren. Daarnaast is er gerecycled karton gebruikt als vloerisolatie en is er gebruik gemaakt van strobalen in de muren. In totaal hebben ze door gebruik te maken van natuurlijke materialen de CO2-uitstoot met wel 45% weten te verminderen en 1,5 ton bouwafval vermeden.

Het sociale aspect

La Petite Fabrique probeert iedereen in het project te betrekken. Zo hebben ze bijvoorbeeld workshops gegeven aan leerlingen van de basisschool. Maar ook achter de bakstenen zit een mooi verhaal. Dit zijn leemstenen (of adobes) die zijn gemaakt uit aarde, zand en vezels. De manier waarop deze stenen zijn gemaakt sluit erg mooi aan bij het circulaire aspect van het project. De aarde is namelijk afkomstig van een bouwplaats in Tremblay. De stenen zijn gemaakt en gelegd door leerlingen en vrouwelijke vluchtelingen die zo hun bijdrage hebben geleverd aan het project.

La Petite Fabrique 2 E1613237355176

Kijkje in La Petite Fabrique

Ben je benieuwd hoe het gebouw er van buiten en binnen uitziet? Dan heb ik goed nieuws, je kunt namelijk een 360° tour bekijken waarbij je zowel de buitenkant als de binnenkant kunt zien. En als je een woordje Frans kunt zijn er ook nog informatie pictogrammen waar ze je meer informatie geven over bepaalde constructies en innovaties. Zo zie je bijvoorbeeld dat een deel van een muur van glas is zodat je kunt zien dat er strobalen in de muren zitten voor de isolatie. Het zal er momenteel iets anders uitzien, aangezien er nu twee schoolbibliotheken en een klaslokaal in zitten.

Doel van het project

Met dit project hopen ze andere bouwbedrijven te inspireren en te stimuleren om ook naar deze duurzame aanpak te groeien. Het doel was om technieken, constructies en innovaties te gebruiken die ook op andere plekken toegepast kunnen worden en in dezelfde prijsklasse. Het budget voor La Petite Fabrique was namelijk van tevoren bepaald, voordat het door dit team opgepakt werd. In Frankrijk moeten alle openbare gebouwen vanaf 2022 voor minimaal 50% gebouwd zijn van biomaterialen. Dit project is dan misschien de eerste, maar het zal zeker niet de laatste zijn.

Denk jij dat deze manier van bouwen met zo veel mogelijk natuurlijke materialen de toekomst is? Laat ons jouw visie weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Over de schrijver