Laad je gadgets op met kleding van zonnecellen

Foto: Flickr.com
Foto: Flickr.com

Onderzoekers in de VS maar ook dichterbij in België zijn op zoek naar allerlei manieren om zonnecellen kleiner en lichter maken. Denk aan zeshoekige zonnecelletjes die er uitzien als sneeuwvlokjes en super kleine cellen op flexibele stokjes honderd keer dunner dan een mensenhaar. Of zelfs zonnecellen in de vorm van kleine plastic balletjes

Deze ultra kleine zonnecellen kun je bijvoorbeeld gebruiken in kleding.

Superkleine cellen betekenen een enorme besparing op materiaal. Geen loodzware en grote lappen glas meer die een hoop ruimte innemen. En de ‘microcellen’ kun je ook veel makkelijker overal instoppen en zelfs op gebogen of flexibele oppervlakken aanbrengen. Je kunt ze bijvoorbeeld verweven in de stof van je jurk of het doek van je tent. Of in de lak van je auto verwerken. Als je kleine celletjes kunt maken, komt er een eindeloze reeks aan toepassingen in beeld. Er zijn nu al microcellen met een rendement dat in de buurt komt of zelfs beter is dan “grote” zonnecellen, ookal is de productie nog niet commercieel. De verwachting is wel dat dit niet lang meer duurt.

Dus binnenkort nooit meer last van een lege telefoon onderweg, of een MP3 speler die ermee stopt halverwege je favoriete nummer. Gewoon even in het (zon)licht gaan staan en alles wordt weer opgeladen via je kleding met microcellen en plug-in USB!

Special zonne-energie

Op hetkanWel leggen we jou van A – Z uit hoe je een zonnepaneel op je dak kunt krijgen. In een serie artikelen bespreken verschillende vragen die je over zonnepanelen kunt hebben. Lees er meer over op onze speciale pagina. Heb je zelf vragen die (nog) niet beantwoord worden? Stuur een mail naar mailhetkanWel@gmail.com en we nemen je vraag mee.

Lees ook

Over de schrijver