Lagom: de Zweedse kunst van evenwichtig leven

Als het gaat om het omarmen van een levensstijl van evenwicht en tevredenheid, dan zijn er maar weinig culturen die dit zo mooi belichamen als de Zweden. Zweden leven volgens het concept dat “lagom” heet, wat zich laat vertalen als “precies de juiste hoeveelheid” of “met mate”. Hoe werkt dat, die tevredenheid en waar vind je het in terug in de samenleving? We zochten het uit.

Foto door Jonathan Petersson

Eerder deze maand schreven we over het Noorse Friluftsliv en kregen als tip om ook een keer in het Zweedse Lagom te duiken. Lagom staat voor een harmonieuze en bewuste benadering van het leven en daar valt van alles onder; van het evenwicht tussen werk en privé tot duurzaamheid en sociale gelijkheid.

Lagom in design

Lagom vind je terug in de verschillende aspecten van de Zweedse samenleving, te beginnen met hun design. Zweeds interieur staat bekend om hun eenvoud en functionaliteit. Het weerspiegelt het idee dat je alleen moet kopen wat je nodig hebt, zonder overdaad of rommel. Strakke lijnen, natuurlijke materialen en een focus op functionaliteit bevorderen rust en welzijn in huis. Deze minimalistische benadering strekt zich ook uit tot andere gebieden van het leven en moedigt mensen aan zich te concentreren op wat echt belangrijk is.

Lagom op het werk en in je privéleven

Ook op werkgebied wordt er gestreefd naar lagom: ofwel evenwicht tussen werk en privé. Er is lang ouderschapsverlof, lange vakanties en ruimte voor een sabbatical. In Zweden gaat niets boven het doorbrengen van tijd met familie en vrienden, lekker naar buiten gaan, mindfulness en hobby’s buiten het werk. En Zweden genieten van fika – een gekoesterde traditie van een pauze met koffie en taart. Deze kleine momenten van verwennerij stellen mensen in staat zich op te laden en plezier te vinden in het dagelijks leven. Welzijn gaat boven welvaart en te veel of te hard werken, wordt niet gestimuleerd. Niet gek dat Zweden vaak hoog op de lijstjes gelukkigste landen.

Lagom op het gebied van duurzaamheid

Duurzaamheid is een ander essentieel element van lagom. Zweden vormt al langer de voorhoede van de milieubeweging, heeft een groot aantal minimalisten en de inwoners zijn druk bezig met een duurzame levensstijl. Recycling, energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare bronnen zijn diepgeworteld in de Zweedse cultuur. Door te streven naar een duurzame toekomst willen de Zweden ervoor zorgen dat toekomstige generaties van dezelfde levenskwaliteit kunnen genieten als zij.

Lagom op het gebied van sociale gelijkheid

Tenslotte is er nog de aandacht voor sociale gelijkheid. Het Zweedse welzijnssysteem richt zich op het bieden van gelijke kansen voor alle burgers, met toegankelijke gezondheidszorg, onderwijs en steun voor mensen in nood. Lagom bevordert het gemeenschapsgevoel en moedigt mensen aan om middelen te delen en voor elkaar te zorgen. Deze collectieve mentaliteit bevordert de sociale cohesie en draagt bij tot het algemene welzijn van de samenleving als geheel.

Maar hoe zit het dan met fast fashion en fast furniture?

Dit klinkt natuurlijk allemaal ontzettend ideaal. Een beetje jaloersmakend zelfs. Ik denk dat we veel van de Zweden kunnen leren. Het enige gevoel dat me elke keer toch bekruipt, is hoe kan dit land dan ook de bakermat van fast fashion en fast furniture zijn? Als iemand me dat kan uitleggen, dan hoor ik het graag. Of misschien moet ik er gewoon heen met de trein om Lagom zelf bewust te ervaren?

Over de schrijver

1 gedachte over “Lagom: de Zweedse kunst van evenwichtig leven”

  1. Je beschrijft wel een heel erg rooskleurig Zweden hoor. Mijn advies als je toch eens die trein pakt, is om ook eens een kijkje te gaan nemen in het stadsdeel Rinkeby in Stockholm. De metro stopt daar.
    Veel vluchtelingen hebben nml niet die toegang tot alles, worden bijeen gestopt in de flats aan de rand van de stad die daar zijn gebouwd ihkv het Miljoenenplan. Dat levert, helaas, de nodige spanningen op want helaas kent ook Zweden extreemrechtse groeperingen. Het is en blijft een Europese samenleving.
    Ook blijft de Zweedse regering ambivalent omgaan met de oorspronkelijke bewoners van het land, de Saamen, zij het dat Noorwegen en Finland er meer in doorslaan dan Zweden. Feit is wel dat Zweden pas in jubelstemming was over het vinden van grondstoffen voor windmolens en batterijen. Dat die toekomstige mijn in Saamen-gebied ligt werd er even niet bij verteld.
    En dat vertel ik dan als Zweden-adept. Het lijkt me belangrijk om met kritische ogen te blijven kijken. Ieder land, iedere samenleving kent positieve en negatieve kanten. Voor beiden zullen we de ogen open moeten houden.

Reacties zijn gesloten.