Een opmerkelijke nieuwe lamp trekt veel aandacht op crowdfunding site indiegogo.com: de GravityLight. De lamp is uiterst simpel qua idee, maar kan verstrekkende gevolgen hebben voor 1,5 miljard mensen die geen betrouwbare bron van verlichting hebben. De GravityLight werkt op gratis zwaartekracht, kost 10 dollar en is na 3 maanden al goedkoper dan het alternatief: gevaarlijke, vervuilende kerosine lampen die door hoge brandstofprijzen erg duur in gebruik zijn.
(Advertentie)
De waterfles die bij jou past. Keuze uit 70 verschillende reisbekers, thermoflessen en waterflessen op bottelicious.nl
Van de website: “Goedkope, zelfvoorzienende lampen [bijvoorbeeld op zonne-energie] worden steeds beter beschikbaar, maar batterijen zijn de zwakke schakel: ze zijn duur en functioneren slechter met gebruik en na verloop van tijd… Met GravityLight, echter, kost het slechts een paar seconden om het gewicht op te tillen, dat vervolgens genoeg energie schept voor een half uur licht, wanneer je het maar nodig hebt. De lamp heeft geen batterijen die kapot kunnen gaan, vervangen of weggegooid moeten worden. Het is volledig schoon en groen.”
Er is $50.000 nodig aan opstartkosten, maar ondertussen staat de teller al op $161.000 met nog 30 dagen te gaan…
Bron: Indiegogo
Lees ook
Geld verdienen met zonne-energier? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen
4 hobbit-huizen die echt bestaan
Nederlandse LED op zonne-energie blijkt wereldsucces
Lamp op zwaartekracht kan 1,5 miljard mensen van schoon licht voorzien
- Geplaatst door St. Maarten
- 17 december 2012
- hetkanWel
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
4 gedachten over “Lamp op zwaartekracht kan 1,5 miljard mensen van schoon licht voorzien”
Helaas erg helder is de site niet: "How much light does GravityLight put out? GravityLight's output is better than a kerosene lamp" Zeker maar dat was de vraag niet.
Voor het batterij tijdperk gebruikten onze klokken zwaartekracht of veren, zoals in een opwindbare wekker.
In het duurzaamheidstijdperk verdwenen die vormen van energie opslag.
Nu nog een vervanging voor de ongezonde, smerige, dure kookbrandstof
Waarom laten mesnen zich steeds opnieuw foppen ?
Simpel, de media, vooral de media die op Amerikaanse leest geschoeid zijn met populaire muziek en amusement. Dat houdt de mensen dom.
Een mooi voorbeeld:
Het wordt dus een stevige investering in de PV-panelen die in de zomer een rendement van hooguit 15% hebben. Er hangt in deze bananenrepubliek een sfeertje van "Zonnepanelen", getuige een ouder bericht uit het gratis huis-aan-huisblad "Hoog en Laag", bekend van de gratis ongevraagde reklamezooi.
Hierin de aankondiging "Koken op zonnecellen". Dat is het eerste waar de dom gehouden Hollander aan denkt bij duurzame energie: "Zonnecellen". En de oorzaak is nu bekend. De domroep en de schrijvende pers. Meer lezen: Dat levert een 404 op. Tekst is bewaard en er kan weer gelachen worden.
http://klimaatkombi.nl/Energie/Koken%20op%20zonne…
Ze zijn tegenwoordig zo knap hé? Maar een beetje meer vermogen om de vrachtwaggel te vervangen lukt nog steeds niet.
Reacties zijn gesloten.