8 bijzondere lampen van duurzame materialen

Vandaag de dag koop je lampen in de meest unieke vormen, kleuren en prints. Voor iedereen die duurzaam wonen belangrijk vindt, is er goed nieuws: naast die vormen en kleuren wordt er ook steeds vaker naar het materiaal van een lamp gekeken. Zolang het materiaal van bijvoorbeeld staande lampen of hanglampen verantwoord is en je kiest voor LED-verlichting, past het helemaal binnen jouw duurzame lifestyle. Ben je ook op zoek naar een nieuwe bijzondere lamp? Dan geven we je 8 voorbeelden van lampen die gemaakt zijn van duurzame materialen.

Kies voor een houten lamp

Een van de verantwoorde lampen die we tegenwoordig in de (web)winkels zien, zijn houten lampen. Het grote voordeel van een houten basis is dat dit materiaal ontzettend duurzaam is; hout gaat jaren mee. Omdat er zoveel verschillende houtsoorten bestaan, denk aan mangohout of drijfhout, zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat ook prettig is aan een houten lamp is dat je zo’n lamp gemakkelijk zelf kunt maken. In hout kun je heel eenvoudig een gat boren om het vervolgens uit te werken tot lamp.

Lampen

Bamboe lampen in je interieur

Een materiaal dat én groen én trendy is, is bamboe. Bamboe zien we steeds vaker terug in het interieur van huizen, restaurants en kantoren. Dat is niet voor niets: ook bamboe is heel stevig en gaat enorm lang mee. Daarnaast geeft bamboe veel sfeer aan een ruimte. Wat dacht je bijvoorbeeld van plafondlampen van bamboe? Deze komen in talloze verschillende modellen: van mandvormige bamboe lampen tot aan stoere combinaties van bamboe en staal.

Unieke lamp van bestek

Heb je zin om creatief aan de slag te gaan? Kijk dan of je nog oud bestek hebt liggen of breng een bezoekje aan de kringloop. Je kunt namelijk met bestek hele toffe duurzame lampen maken! Het zijn vooral lepels waar je een kunstzinnige lamp mee kunt maken. Designer en kunstenaar Yaroslav Olenev ging je al eens voor en maakte een hele mooie Spoon Lamp van plastic lepels! Over uniek gesproken.

Lampen

Maak je eigen lamp van een fles

Nu je toch creatief bezig bent, is het wellicht ook een idee om zelf een lamp te maken van glas. Heb je een lege drankfles van stevig glas bewaard? Ga dan aan de slag en maak je eigen lamp van die drankfles. Een hanglamp of plafondlamp is hierbij het gemakkelijkst om te maken, omdat je een fitting en een snoer in de fles kunt fabriceren waarna je het geheel kunt ophangen. Extra tip: maak van meerdere flessen lampen en hang ze als een bundel op.

Oude koffieblikken als lamp

Ben je meer van de retro of vintage stijl? Dan is het wellicht een leuk idee om te gaan knutselen met oude koffieblikken. Bij de kringloop vind je ongetwijfeld een paar mooie retro blikken: kies voor een leuk bloemenprint of ga voor een effen kleur. Dit soort blikken kun je heel eenvoudig op een staande lamp of een tafellamp maken, waarna je een one of a kind lamp hebt. Ook blik gaat heel lang mee. De kleuren of de prints kunnen na een tijdje wel gaan vervagen, maar dat is juist wel erg mooi bij dit retro spullen.

Lampen

Gebruik manden als lamp

Iets wat we momenteel ook veel zien, zijn mandjes de gebruikt worden als lampenkap. Veel manden worden gemaakt van riet of rotan; twee duurzame en stevige materialen die dit jaar helemaal de trend zijn in het interieur. Om toch nog een speciaal meubelstuk of accessoire te hebben, raden we je aan om je eigen lamp met mand te maken. Misschien heb je nog een mandje in huis liggen of moet je even een bezoek aan de kringloop brengen. Bevestig de lamp met snoer in de mand en je hebt een hele bijzondere creatie.

 Koop een lamp van gerecycled karton

Geen zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Gelukkig is er in webwinkels en fysieke shops ook van alles te vinden op het gebied van duurzame verlichting. Iets wat we bijvoorbeeld steeds vaker zien in het assortiment van lampenwinkels zijn lampen die gemaakt zijn van gerecycled karton of papier. Een lamp van karton is niet alleen verantwoord, maar past ook nog eens in ieder interieur. Meestal herken je zo’n kartonnen lamp aan de vele laagjes waarmee gewerkt wordt.

Metalen lampen in je interieur

Last but not least: een trend die we al even zien, is de industriële lampentrend. Binnen deze trend vind je veel metalen en stalen lampen in diverse modellen. Wanneer je op zoek bent naar een stoere hanglamp, wandlamp of plafondlamp zit je met een metalen lampen altijd goed. Wat dacht je van een draadlamp aan het plafond of van een industriële lampenkap boven de tafel? Dergelijke duurzame lampen staat overigens niet alleen mooi in een pittig interieur; een romantisch of landelijk interieur kun je er ook verrassend mee uit laten zien.

Over de schrijver

1 gedachte over “8 bijzondere lampen van duurzame materialen”

Reacties zijn gesloten.