Stijlvol hergebruiken: ga voor industriële lampen

Het hergebruiken van oude meubels en woonaccessoires heeft in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Steeds vaker geven woningbezitters oude meubels een tweede leven. Dit kan door eigen meubels op te knappen en bijvoorbeeld te voorzien van een nieuw laagje verf, of door meubels bij een kringloopwinkel te kopen. Als je meubels een tweede leven geeft, kunt je veel geld besparen, zonder dat je interieur er rommelig uit komt te zien. Je kunt immers tweedehands meubels aanschaffen die passen bij de stijl van je huidige interieur.
Op welke manier geef je meubels een tweede leven? Naast de mogelijkheid om je eigen meubels een extra keer te verven of meubels bij een kringloopwinkel te kopen, kun je er ook voor kiezen om lampen of andere woonaccessoires opnieuw te gebruiken. Niet door je eigen lampen opnieuw te verven, maar door te kiezen voor lampen. Industriële lampen zijn niet alleen populair om te hergebruiken, ze passen ook bij de laatste interieurtrends. Steeds meer interieurstylisten verwerken industriële lampen in hun interieur. Het geeft je interieur een stoere look!

De oorsprong van de industriële lamp

Van oorsprong komen industriële lampen uit Oost-Europa, waar ze gebruikt werden om oude fabrieksgangen en –hallen te verlichten tijdens het uitvoeren van lopendebandwerk. Omdat veel bedrijven geen geld hadden voor luxe lampen, werd er bij de productie vooral gefocust op de robuustheid van deze lampen. Dit is ook in de hedendaagse industriële lampen nog terug te zien. Nadat veel fabrieken de overstap maakten naar tl-buizen, leken de industriële lampen volledig te verdwijnen. Dit bleef zo, totdat de industriële lamp begin deze eeuw opnieuw aan populariteit begonnen te winnen.
Deze opleving van het industriële interieur zorgt dat veel meubelen hergebruikt kunnen worden. Veel lampen lagen vaak al op de schroothoop. Gelukkig worden ze steeds vaker van de sloop gered. Een unieke kans dus om deze fraaie lampen een tweede leven te geven en verspilling tegen te gaan.

Verschillende soorten industriële lampen

Industriële lampen worden in verschillende modellen aangeboden. Je kunt kiezen voor kleine tafellampen, grotere vloerlampen of bijvoorbeeld wand- en hanglampen. Door de diversiteit aan modellen van deze industriële lampen vind je altijd een lamp die aansluit bij jouw huidige interieur. Naast het verschil in het type industriële lamp kun je ook kiezen tussen verschillende stijlen. Kies bijvoorbeeld voor een donkere, grote industriële lamp in een modern interieur, of ga voor een kleiner, chiquer model bij een klassieke inrichting. Zeker de authentieke industriële lampen hebben iets unieks wat bij vrijwel ieder interieur past. Dergelijke industriële lampen worden momenteel veel gebruikt aan de muur, op een bijzettafeltje naast de bank, in de werkkamer aan het plafond, enzovoorts.
Wil je ook bijdragen aan het tegengaan van verspilling? Er zijn ook in Nederland verschillende aanbieders van authentieke industriële lampen. Daarbij kun je op de blogs van interieurstylisten kijken om inspiratie op te doen voor het gebruik van deze lampen in jouw interieur.

Over de schrijver