De 5 beste lange afstand wandelpaden van Nederland

Na het lezen van Wild van Cheryl Strayed wilde ik de South Pacific Crest Trail in de Verenigde Staten lopen. En na het lezen van Het Zoutpad van Raynor Winn had ik mijn zinnen gezet op het South West Coast Path in Engeland. Ik was ervan overtuigd dat je in Nederland qua lange afstand wandelpaden niet heel veel verder kwam dan het Pieterpad, maar na Corona zocht ik mijn hike- en reisheil steeds dichterbij huis en wat blijkt? Wij hebben best een grote verzameling lange afstand wandelpaden in ons land. Ik zet er 5 op een rij.

Het Pieterpad

Te beginnen bij het Pieterpad, want dan hebben we die meteen maar even uit de weg geruimd. Het Pieterpad loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg bij Maastricht en is 501 kilometer lang. Mijn vader liep vroeger in zijn eentje elk jaar een stukje, wat natuurlijk een prima manier is om zo’n pad te lopen. Het pad bestaat overigens nog niet zo lang, want het is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus Lange Afstand Wandelpad (LAW) kon gebruiken. Het is dan ook verreweg de bekendste van de lange afstand wandelpaden van Nederland.

Het Trekvogelpad

Als je van Noord naar Zuid kan, kan je ook van West naar Oost natuurlijk. Het Trekvogelpad is 400 kilometer lang en wordt ook wel ‘Pieterpad-overdwars’ genoemd. Het loopt van Bergen aan Zee naar Usselo vlakbij de Duitse grens. Een waar genot voor vogelspotters, want -zoals de naam al doet vermoeden- het pad loopt langs veel vogelnatuurgebieden. Ook dit pad kan je prima in etappes wandelen.

Het Zuiderzeepad

De naam laat niet heel veel te raden over hier: met dit pad wandel je een rondje voormalige Zuiderzee, oftewel het IJsselmeer. Of rondje… het Zuiderzeepad is 536 kilometer lang, dus ook hier is sprake van een Lange Afstand Wandelpad, dat je overigens prima in etappes kan lopen. Dit pad leidt langs een bonte verzameling vissersdorpen en Hanzesteden als Kampen en Elburg. Een goed beginpunt is het Zuiderzeemuseum waar je ook een beeld krijgt van de strijd tegen het water en de geschiedenis van het gebied rondom dit wandelpad.

Pelgrimspad

Het Pelgrimspad voert je van het Vondelpark in Amsterdam naar Den Bosch. De afstand is 199 km, maar je kan er nog een tweede deel aan vastknopen en van Den Bosch doorlopen naar het Belgische plaatsje Visé (264 km) waar het pad aansluit op de GR5 (één van de beroemdste internationale lange afstands paden waar ook het Pieterpad op aansluit). Overigens is dit pad, zoals de naam doet vermoeden, géén oude pelgrimsroute. Het Pelgrimspad werd pas in 1994 in het leven geroepen. Wél leidt de route langs een aantal religieuze bezienswaardigheden, vandaar de naam.  

Het Floris V pad

Dit pad is een opfrisbeurt vaderlandse geschiedenis. Voor wie geen idee heeft wie Floris de Vijfde ook al weer was: kijk de aflevering 4 van Het verhaal van Nederland terug op de NPO en je krijgt spontaan zin om in de voetsporen te wandelen van deze graaf. Het Floris V pad loopt van Amsterdam naar Bergen op Zoom (245 km) en het leuke is, dat de helft van het pad loopt over graspaden, tiendwegen en jaagpaden die vaak speciaal voor wandelaars zijn opengesteld.

Natuurlijk zijn er nog veel meer lange afstand wandelpaden in Nederland te vinden. Samen met de streekpaden vormen de LAW’s een wandelnetwerk van zo’n 12.000 kilometer. Een overzicht van alle wandeltochten vind je op Wandelnet.

Wat zijn jouw ervaringen met deze wandelpaden? En welk Lange Afstand Pad mag eigenlijk niet ontbreken in deze lijst? We horen het graag, dus laat hieronder een reactie achter.

Lees ook: 10 verrassende feiten over wandelen

Over de schrijver

7 gedachten over “De 5 beste lange afstand wandelpaden van Nederland”

  1. En wat dachten jullie van het Pad van de Vrijheid? Juist nu? 155 kilometers in 13 afwisselende etappes rond Wageningen, de Stad van de Bevrijding. Afwisselend, van beboste hellingen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, door de Betuwse landschappen en de Gelderse Vallei. Het Pad van de Vrijheid wandelen en zo de gewonnen en altijd kwetsbare vrijheid herdenken en vieren. Deze wandelgids beschrijft bijna 100 markante punten langs de route -inclusief angstige, heldhaftige en soms bizarre verhalen- die de periode 1940-1945 tastbaar maken.
    De gids is prachtig vormgegeven met alle routebeschrijvingen, routekaarten, foto’s, citaten en inspirerende gedichten plus achtergrondinfo. Met info over OV, horeca en overnachtingsplekken langs de route.
    Het Pad van de Vrijheid is niet gemarkeerd. Er is ook een gratis routeapp, te vinden in Storytrails; hierin is ook een Podcastserie opgenomen, te vinden op alle podcastplatforms. Echt heel erg de moeite waard, wandelen met meerwaarde noem ik dat. Kijk ook op http://www.padvandevrijheid.nl, hierop zijn ook de gpstracks te vinden.

  2. Het Drenthepad is 329 kilometer en bestaat al sinds 1995. Het is een prachtige wandeling door groen en ruim Drenthe. Verder is in 2022 het Cultuurpad Coevorden gelanceerd. Ruim 200 kilometer wandelen door één gemeente. Uniek, omdat deze door inwoners is samengesteld.

Reacties zijn gesloten.