Hamburgers kosten jou jaren van je leven

Red Meat
Bron: Sheilaz413 (Flickr.com)

Recent onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig rood vlees eten meer risico hebben om eerder te overlijden, dan mensen die vleesvervangers of wit vlees eten. Een dagelijkse portie onverwerkt rood vlees, zoals rund- varkens- en lamsvlees, verhoogt de vroege overlijdenskans met 13% en het dagelijks eten van verwerkt rood vlees, zoals een hot dog of twee plakjes spek, verhoogt het risico met 20%. Een gewone hamburger of biefstuk kan je dus jaren van je leven kosten.
Rood vlees verhoogt het risico op ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en beroertes. Er is bij het onderzoek rekening gehouden met andere factoren, zoals leeftijd, lichamelijk activiteit en de medische familiegeschiedenis. “Onze studie levert meer duidelijkheid over wat de gezondheidsrisico’s zijn van het eten van grote hoeveelheden rood vlees,” aldus onderzoeker An Pan van de Harvard School of Public Health.
Het onderzoek
Onderzoekers analyseerden gegevens van 38.000 mannen, met bij aanvang de gemiddelde leeftijd van 54 jaar, en 84.000 vrouwen, waarvan de gemiddelde leeftijd 47 was. Om de vier jaar moesten de deelnemers vragen beantwoorden over hoe vaak ze bepaalde voedingsmiddelen aten. De studie duurde bijna 28 jaar en bijna 24.000 mensen stierven in die tijd. De onderzoekers schatten dat 9.3% van de sterfgevallen bij de mannen en 7.6% van de sterfgevallen bij vrouwen, voorkomen had kunnen worden door minder biefstuk en varkensvlees te eten.
Vleesvervangers
Uit het onderzoek blijkt tevens dat vervangers van hamburgers en steaks, zoals vis, gevogelte (kalkoen, kip), noten of peulvruchten, het overlijdensrisico verlagen omdat ze mager en een gezonde bron van eiwitten zijn. Vis is goed voor een daling van de overlijdenskans met 7%, pluimvee 14% en noten 19%. In een reactie op de onderzoeksresultaten richt Dr. Dean Ornish van de University of California zich vooral op voordelen van minder consumptie van rood vlees voor het milieu. “Wat goed voor ons is, is ook goed voor de planeet.”
Bron: Discovery News
Lees ook:
Stap virtueel in Duurzaam Nederland
Groente van de 17e verdieping geeft Zweedse stad eten
Metro stuurt lezer de ruimte in