Langste dag: wordt fan van de zon

Foto: carlos.a.martinez (Flickr)

Het is elk jaar weer een schokkende ervaring. Dat 21 juni de langste dag van het jaar is.  En dat het vanaf nu alleen maar weer minder wordt met de zon-uren. Stichting Natuur & Milieu roept vandaag uit tot de Dag van de Zon, omdat deze dag in potentie de meeste zon-uren heeft.

Met de handtekeningenactie ‘zon zoekt dak’  probeert Natuur en milieu het kabinet over te halen om het BTW-tarief voor zonnepanelen te verlagen. 89% Van de Nederlandse bevolking wil af van het hoge BTW-tarief, zo blijkt uit marktonderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu. Uit het onderzoek van Motivaction blijkt bovendien dat negen van de tien Nederlanders meer zonnepanelen wil in ons land. De helft van de Nederlanders wil graag zonnepanelen op eigen dak, maar de kosten zijn daarbij de belangrijkste belemmering.

De nieuwe stations van de grote steden geven alvast het goede voorbeeld (maar dan wel met steun van overheden). In Utrecht is de eerste perronoverkapping met zonnepanelen klaar. In totaal krijgen 3 perrons zonnepanelen die mede de energie gaan opwekken voor de roltrappen, verlichting en liften op Utrecht centraal. Gezamenlijk zorgen de zonnecellen voor een energieopbrengst van ongeveer 85.000 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 25 huishoudens en een CO2-reductie van 46 ton per jaar. Voor de zonnecellen kreeg Prorail een Europese subsidie.

Rotterdam pakt het nog grootser aan met 70.000 zonnepanelen op het dak die jaarlijks zo’n 350.000 kWh opleveren, te vergelijken met 100 huishoudens. Het eerste paneel wordt vandaag onthuld. De hoeveelheid stroom dekt ongeveer 15 % van het totale verbruik van het station. Het gaat bij dit zonnedak om zogeheten glas-glas panelen waarbij de elektriciteit opwekkende cellen volledig geïntegreerd zijn in de glazen panelen van de stationsoverkapping. Dit wordt mede gefinancierd door de gemeente Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland (Bron: Trouw).

Nu maar hopen dat de zon vandaag haar potentie waarmaakt, waar het vooralsnog helaas niet op lijkt.

Lees ook:

Een zonnepaneel op je dak

De overheid moet het stimuleren van duurzaamheid totaal anders aanpakken

Oogstrelende transparante laptop werkt op zon

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020