Lantaarnvis eet plastic soep op (en wij krijgen plastic terug op ons bord)

Lantaarnvis Eet Plastic Soep Op. Foto: Christopher Glenn, Flickr
Lantaarnvis Eet Plastic Soep Op. Foto: Christopher Glenn, Flickr
Via de lantaarnvis, die graag plastic eet, en de tonijn, die graag lantaarnvis eet, belandt je weggegooide yoghurtbekertje weer op je bord. Australische onderzoekers ontrafelen het probleem van de plastic soep die de oceanen vervuilt.
De lantaarnvis is een visje dat maximaal zeven centimeter lang wordt. Hij leeft in de Grote en Atlantische Oceaan en heeft een belangrijke functie. De Lampanyctodes hectoris eet 99 procent van het plastic in de oceanen op. Dat blijkt uit onderzoek van Carlos Duarte, directeur van het Oceans Institute van de University of Western Australia, en promovendus Julia Reiser.
In de magen van lantaarnvissen is bovengemiddeld veel plastic te vinden. Omdat de lantaarnvis 50 tot 60 procent van de diepzeevissenpopulatie uitmaakt, ruimt hij heel veel plastic op. Dat betekent niet dat het probleem van de plastic soep is opgelost. De lantaarnvis wordt op zijn beurt door talloze vissen gegeten. Die krijgen dus het plastic alsnog binnen. Tot de soorten die leven van de lantaarnvis behoren ook vissen die door mensen gegeten worden. Zo kan je weggegooide yoghurtbekertje in je sushi belanden, zoals Quartz het uitdrukt.
De grote plastic consumptie vormt voor de lantaarnvissen, en de vissen die hen eten, bovendien een probleem. Ze eten zoveel plastic dat ze geen ander voedsel consumeren dat voldoende voedingsstoffen levert. Ze verhongeren dus langzaam en bieden ook voor andere vissen geen voedzame maaltijd.
360, het beste uit de internationale pers.
Bron: 3602
Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
De OPEC is niet meer belangrijk
Congoleze chirurg krijgt Civil Courage prijs voor hulp aan verkrachte vrouwen
Nobelprijswinnaar Economie: huis is geen goede investering

Over de schrijver