Dit is waarom je laurierbladeren onder je hoofdkussen wil leggen

Heel eerlijk gezegd is laurier niet per se iets wat ik heel veel gebruik in de keuken. Daarom is het altijd even zoeken naar het verstofte zakje met blaadjes achterin mijn keukenkastje als ik het wel nodig heb. Deze week kwam ik erachter dat mijn onderwaardering voor laurierbladeren totaal onterecht is. Want je kan er zoveel meer mee dan je stoofpotje of soep op smaak brengen.

Laurier werd in de oudheid al gebruikt en staat symbool voor ‘overwinning’. De grote krijgsheren werden in de tijd van de Romeinen na hun terugkomst van een gewonnen veldtocht dan ook vaak gelauwerd met een krans van laurierbladeren.

1. Leg laurierblad onder je kussen voor een goede nachtrust

Tegenwoordig vind je lavendel veel terug in de slaapkamer als ontspannen geur waarmee je direct in slaap valt, maar traditioneel gezien groeit lavendel niet in Nederland en laurier (wat hier wel groeit) schijnt ook goed te werken om rustig te worden en bij in slaap te vallen. Hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn gedaan om dit te bewijzen, legden onze grootmoeders laurier onder het hoofdkussen voor een goede nachtrust. Dus in het kader van baat het niet, dan schaadt het niet, leg ik vanaf nu een paar blaadjes onder mijn hoofdkussen.

2. Verbrand de gedroogde bladeren als reinigingsritueel

Tegenwoordig wordt op menig yogaschool de fik gestoken in een bosje salie of palo santo (hout van een Zuidamerikaanse boom) om boze geesten en negatieve energie te verdrijven en de ruimte te zuiveren of ‘schoon te maken’. Gedroogde laurierblaadjes worden tegenwoordig zelden voor dit doel gebruikt, terwijl dit in onze voorouderlijke culturen juist wel werd gebruikt. Verbrand een paar gedroogde blaadjes in een schaaltje om boze geesten en negatieve energie te verdrijven en positiviteit aan te trekken. Al kan het natuurlijk zo zijn dat je salie of palo santo lekkerder vindt ruiken.

3. Tegen beestjes als muggen, motten en muizen

We zitten nog vroeg in het seizoen, dus we hebben het nog niet uitgeprobeerd (er zijn nog niet zo heel veel beestjes), maar laurierblaadjes lijken te helpen tegen ongedierte als muggen, motten en oorwurmen. Ook muizen houden niet van de geur van de bladeren. Handig dus om een laurierplant in de tuin te hebben (in de buurt van het terras) of de blaadjes in de slaapkamer te bewaren (en regelmatig te vervangen).

4. Laurierthee tegen keelpijn, verkoudheid of griep

De meesten van ons kennen het advies van gemberthee met honing wel als we (beginnende) keelpijn hebben, verkouden zijn of griep krijgen. Maar ook laurierthee schijnt hier goed voor te zijn. Laurier wekt bovendien je eetlust op, helpt bij je spijsvertering en tegen aften in je mond. Je zet heel makkelijk een kopje (of pot) thee door de gedroogde bladeren in een kokend water te laten trekken. Je kan ook kant-en-klare olie kopen om te helpen tegen spier- en gewrichtspijn (zoals bij griep) of tegen bronchitis. Dan wrijf je het gewoon in kleine hoeveelheden op je huid.

5. Een bad vol laurier

Je kan ook een bad nemen met laurierblaadjes. Dit helpt tegen dezelfde kwaaltjes als hierboven genoemd (keelpijn, verkoudheid, griep, spier- en gewrichtspijn) en werkt bovendien ontspannend en heeft een desinfecterende werking. Je kan de kruiden makkelijk combineren met andere kruiden in je badwater, zoals munt (verfrissend) of rozemarijn (stimulerend bij vermoeidheid en goed voor het herstellen van het lijf na bijvoorbeeld het sporten. Je kan de kruiden het beste toevoegen aan kokend water (ongeveer 50 gram kruiden op een liter kokend water), even laten doorkoken en dan nog zo’n 30 minuten laten intrekken met het deksel erop. Daarna kan je het zeven en toevoegen aan je badwater (of je kan ook wat blaadjes aan je badwater zelf toevoegen).

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit is waarom je laurierbladeren onder je hoofdkussen wil leggen”

  1. Jammer dat nog steeds gesproken wordt over ongedierte, terwijl we inmiddels toch wel weten dater alleen ‘gedierte’ (en planten en schimmels) en we allemaal deel uitmaken van een ecosysteem.

Reacties zijn gesloten.