Led-verlichting veilig en kwalitatief door DEKRA-keurmerk

Foto: Scurzuzu via Flickr.com

 
Led-verlichting is zuiniger en milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld gloeilampen. In deel één van een tweeluik ging ik onder meer in op de voor- en nadelen van led en deel twee wil ik iets vertellen over het DEKRA led-keurmerk en de mogelijkheden die er met led-verlichting bestaan.

Led-verlichting kwam geregeld negatief in het nieuws. Sommige tests wezen uit dat led helemaal geen hoog rendement heeft. Dit was grotendeels te wijten aan fabrikanten die snel rijk wilden worden en daardoor lampen van slechte kwaliteit produceerden. DEKRA, het voormalige KEMA, wilde daar verandering in brengen en heeft dit jaar een keurmerk speciaal voor led-verlichting geïntroduceerd. Prettig voor producenten die zich met een keurmerk kunnen onderscheiden, maar ook fijn voor consumenten.

Keurmerk
DEKRA test zowel retrofit led-lampen en nieuwe armaturen voor de publieke en commerciële verlichtingsmarkt. De lampen worden in laboratoria in Europa of China getest op de stabiliteit van het rendement en de kleur, de veiligheid en of de levensduur overeenkomt met de specificaties. Als een lamp de test doorstaat krijgt het een DEKRA led-keurmerk (en op het gebied van veiligheid ook een KEMA-keurmerk). Ook worden jaarlijks de fabriek, het kwaliteitsbeheersysteem en de testprocedures van de fabrikant onderzocht.

Keurmerk DEKRA

Helaas kan ik geen duidelijk overzicht vinden met merken die het keurmerk hebben. Enkele lampen van Philips en Pharox hebben in ieder geval een keurmerk gekregen en je kunt het herkennen aan het hiernaast afgebeelde logo. Hoe dan ook mogen consumenten die een lamp kopen met dit keurmerk kwaliteit verwachten.

Dramatische effecten
Led wordt niet alleen gebruikt in de huiskamer, maar daarnaast in straatverlichting, winkels en groeikassen. Ook wordt led gebruikt om bijzondere architectuur, recreatieplekken waaronder zwembaden en culturele podia mee te verlichten en je ziet het terug in apparaten zoals luxe kranen, tv’s en auto’s. Een groot voordeel van led is de mogelijkheid om dramatische effecten te creëren door de verschillende kleuren.  Zo kan de sfeer in een winkelcentrum gedurende de dag worden aangepast wat bijdraagt aan een optimale winkelbeleving (en wie weet ook koopgedrag bevordert?).

Twee actuele voorbeelden van led-verlichting die Philips heeft ontwikkeld die verder gaan dan esthetiek en duurzaamheid. De Daywave is een lamp die in kantoren gebruikt kan worden. De lamp verandert tijdens de dag van helderwit naar meer warm wit. Deze verandering in licht zou het gevoel van welzijn van werknemers bevorderen. Ook in de zorg wordt led-verlichting gebruikt. In dit filmpje van Philips zie je dat er een lichtmuur is gemaakt op de kinderafdeling en dat elk bed gepersonaliseerd is. Toch mooi wat het effect is van zo’n klein lampje.

 

 

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020