Leef langer door slechte gewoonten te veranderen

Foto: clairity, flickr

Het lijkt mosterd na de maaltijd: onderzoeken of roken, alcohol, slechte voeding en niet bewegen effect hebben op je levensduur. Dat weten we tenslotte al. Toch is er opnieuw een onderzoek gedaan en de uitkomsten zijn onverwacht beangstigend: een combinatie van deze vier zijn funest. Het kan je zelfs tot twaalf jaar van je leven kosten. Onderzoekers van de Noorse Universiteit van Oslo brachten gedurende twintig jaar de leefstijl van 4886 personen in kaart, waarvan er 1080 in die periode stierven.

De onderzoekers signaleerden dat bij elke slechte gewoonte het risico was toegenomen. Wanneer iemand rookte, teveel dronk, slecht at en weinig bewoog was de kans om te overlijden aan een hartziekte driemaal hoger. De kans op een fatale ziekte was zelfs viermaal verhoogd. De algemene conclusie was dat de vier slechte gewoontes gezamenlijk leiden tot een twaalf jaar kortere levensduur.

Multitasken de oplossing voor te weinig beweging
Dat is niet niks. Maar gelukkig kan je er iets aan doen: je kunt veranderen. Want je wilt jezelf natuurlijk niet het opgroeien van je kleinkinderen en het langdurig overwinteren in Benidorm ontzeggen. Geen zorgen: het hoeven geen tijdrovende, grote veranderingen te zijn. Zelfs met de kleinste aanpassingen in je dagelijkse routine verleng je jouw eigen levensduur. De oplossing voor te weinig beweging? Ga multitasken. Ga schoonmaken terwijl je met je moeder belt, of loop heen en weer tijdens een telefonische vergadering. Kijk je favoriete televisieprogramma terwijl je op de hometrainer staat en leef je uit op de dansvloer.

Verdeel en beheers
Geen zin om te stoppen met het wijntje na het eten? Dat hoeft ook niet. Vrouwen mogen gemiddeld vijf keer per week twee glazen wijn per dag drinken. Mannen gemiddeld vijf keer per week drie. En aangezien de effecten van alcohol het prettigst zijn na twee glazen, heb je ook niet meer nodig.

Dubbelzinnige groente
Snelle en gezonde recepten zijn makkelijk te vinden op internet. Maar wist je dat er in bepaalde groenten extra voedingsstoffen zitten die fatale ziekten helpen te voorkomen? Uien, bloemkool en broccoli bevatten bijvoorbeeld die de kans op kanker verlagen en lijnzaad verlaagt de kans op borstkanker. Knoflook is goed voor hart- en bloedvaten en aardbeien kunnen ontstekingsremmend werken.

Bron: Arch Intern Med, Medischdossier.org, zen-op-kantoor.net, Universiteit Twente, Sochicken.nl
Lees ook:
Geen tijd, toch lekker eten. 5 recepten voor een gezonder leven
Zo blijven Chileense mijnwerkers in leven
Een vrolijk welkom voor alle passagiers

1 reactie op “Leef langer door slechte gewoonten te veranderen”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020