In deze stad verkopen ze een leegstaand huis voor 13 cent

In Legrad, een stad in het noorden van Kroatië, hebben ze wel een heel bijzondere manier om de leegloop tegen te gaan; je koopt er een leegstaand huis voor 13 cent. Maar ze stellen wel een aantal voorwaarden.
De leegloop van Legrad is al bijna een eeuw aan de gang. De stad telt nog maar 2.250 inwoners. Legrad ligt vlakbij de grens met Hongarije en wordt omringd door bossen en weilanden. Ontzettend mooi, maar doordat het in een uithoek van Kroatië ligt, is de stad moeilijk bereikbaar. Hierdoor vinden veel mensen het een onaantrekkelijke plek om te wonen en staan er onbewoonde huizen

19 leegstaande huizen voor 13 cent

Op dit moment verkoopt de gemeente 19 leegstaande huizen en verlaten bouwplaatsen voor 13 cent per stuk. Ze zijn allemaal toe aan een grote opknapbeurt. Sommige huizen zijn echte ruïnes zonder ramen en deuren. Anderen zijn er iets beter aan toe. Maar ondanks dat is er wel animo om er te gaan wonen. Inmiddels zijn er al 17 huizen verkocht. Het helpt natuurlijk ook dat de gemeente bijdraagt aan de kosten voor de verbouwing. En er is werk in de buurt te vinden. Bijvoorbeeld in de land- en bosbouw en metaalindustrie.

Wel aan de eisen voldoen

De kopers moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten eigen financiële middelen hebben, jonger dan 40 jaar zijn en beloven minimaal 15 jaar in de stad te blijven wonen. Ook vanuit het buitenland is er interesse. Onder andere uit Rusland, Oekraïne, Turkije, Argentinië en Colombia. Of iemand uit Nederland al interesse heeft gekozen, is niet bekend. Maar de kans dat je er een huis bemachtigt is ook klein, want de stad heeft in eerste instantie een voorkeur voor mensen uit Kroatië.
Mocht je toch nog een poging willen wagen, dan vind je hier een video die een indruk geeft wat je kunt verwachten. Helaas was er (nog) geen Engelstalige video te vinden.

Kroatië is niet het eerste land dat huizen verkoopt voor een symbolisch bedrag. Al eerder schreven we over een klein stadje in Italië dat hetzelfde deed.
 

Over de schrijver