5 manieren om leegstaande kantoren een nieuwe functie te geven

Tegenwoordig staan er in Nederland nog steeds veel gebouwen leeg en dat terwijl de huizenmarkt steeds krapper wordt. Met oog op de grote vraag naar woningen is dat natuurlijk hartstikke zonde. Lege kantoren zijn gelukkig alsmaar vaker de oplossing voor woningnood, maar er is nog steeds een leegstand in Nederland van ongeveer 6%.

In plaats van te kiezen voor nieuwbouw is het duurzamer en beter om leegstaande kantoren leefbaar te maken voor andere oplossingen, waaronder voor het huisvesten van mensen of misschien zelfs als opvang voor vluchtelingen. In dit artikel lees je er meer over.

1. Gebruik leegstaande kantoren als woningen

Een van de meest gebruikte oplossingen om lege kantoren weer leefbaar te maken, is het omtoveren van kantoorgebouwen naar mooie moderne woningen of appartementen. Dat is slim, omdat er al een hele tijd veel vraag is naar woningen in Nederland en duurzaam omdat bestaande gebouwen worden hergebruikt. Een logistiek vastgoed ontwikkelaar stroopt graag de mouwen op voor dit soort grootschalige projecten waar woningen en/of appartementen worden gemaakt in grote kantoorgebouwen. Dit soort oude kantoren moeten over het algemeen gerenoveerd worden om als leefbaar geheel te kunnen worden bestempeld.

2. Opvang voor asielzoekers in lege gebouwen

Naast het bouwen van woningen voor mensen die al in Nederland wonen, zijn leegstaande kantoren de ideale plekken waar (tijdelijke) woningen voor vluchtelingen kunnen worden gecreëerd. Vandaag de dag zoeken mensen uit verschillende landen, waaronder Oekraïne, een plek om voor een tijdje veilig te kunnen wonen. Hoe mooi zou het zijn om vluchtelingen te helpen door een deel van een omgebouwd kantoorpand aan te kunnen bieden als tijdelijke huisvesting? Denk aan woningen voor gezinnen, maar ook aan opvangplekken waar grotere groepen terecht kunnen voordat het veilig genoeg is om terug te gaan naar het land waar ze vandaan komen.

3. Lege kantoren als pop-up shops en kantoren

Een andere optie om leegsaande kantoren leefbaar te maken, is door in dergelijke gebouwen pop-up locaties aan te bieden. Denk hierbij aan pop-up shops, maar ook aan pop-up kantoren voor (beginnende) ondernemers die op zoek zijn naar een betaalbare plek voor flexwerk. Het hele idee van pop-up is zeker niet iets nieuws en heeft al menig leeg gebouw of deel van een stad gered. Je zorgt er hiermee voor dat zo’n pand weer levendig wordt en dat het niet bezet wordt door krakers of mensen zonder woning. Daarbij is het een mooie kans voor starters en ondernemers om in een tof kantoorpand aan het werk te kunnen voor een goede prijs.

4. Maak ateliers voor kunstenaars en andere creatieven

Leegstaande kantoorpanden zijn daarnaast vaak een te gekke locatie voor kunstenaars en andere creatieve mensen. Meestal zijn kantoren grote gebouwen met grote ramen, veel ruimte en meerdere verdiepingen. Dat is de ideale plek voor kunstenaren of creatieve collectieven om hun werk en/of hobby uit te kunnen oefenen. Hierbij kunnen er grotere ruimtes gehuurd worden door meerdere kunstenaars en kun je kleinere ruimtes individueel verhuren. Het kantoorpand blijft levendig en de leegstand wordt teruggedrongen; de ideale combinatie.

5. Tijdelijke bewoning door antikraak aan te bieden

Natuurlijk kun je tot slot ook kiezen voor tijdelijke bewoning om leegstaand vastgoed te voorkomen. Al jaren leven veel mensen in Nederland antikraak waarbij zij voor een lagere huurprijs en flexibele voorwaarden voor een (on)bepaalde tijd een pand bewonen. Het gebouw blijft levendig, terwijl er ook voldaan wordt aan de grote vraag naar woon- en werkruimte. In de toekomst kan de verhuurder zelf beslissen wat er alsnog met het gebouw gedaan wordt en in de tussentijd is er in ieder geval leven in dergelijke gebouwen te vinden. Ook hiermee kan een vastgoed ontwikkelaar helpen om leegstaande kantoren leefbaar te maken.

Over de schrijver