Je nieuwste tas wordt misschien gemaakt van een cactus

Nu het aantal vegans groeit, neemt ook de interesse in vegan leer toe. Over het algemeen wordt dit nu nog van PU of PVC gemaakt, oftewel aardolie. Maar omdat dit leer -net als plastic- niet afbreekbaar is, komen er steeds meer biologisch varianten van vegan leer op de markt. We schreven eerder al over kurk, ananasleer, paddenstoelenleer en papierleer als alternatief voor dierlijk leer. Deze maand kwam er een new kid on the block: leer van een cactus.  

Vegan leer

Het Mexicaanse bedrijf Desserto presenteerde het leer van een cactus op de internationale leerbeurs Lineapelle in Milan. En met succes, want zoals gezegd is er een groeiende interesse in duurzame en diervriendelijke alternatieven voor ‘echt leer’.  LiveKindly voorspelt zelfs dat de vegan leer markt in het jaar 2025 ruim 77 miljard euro zal opbrengen.

“Het is de juiste tijd om een alternatief als cactusleer op de markt te brengen,” zegt López Velarde van Desserto in een interview met Fashion United. “Niet alleen heeft de industrie meer interesse voor duurzame materialen als deze, maar de consument eist ook steeds vaker dat producten gemaakt zijn van milieuvriendelijk materiaal.”

Leer Van Een Cactus

Cactusleer

Het leer komt van de Nopal cactus, die in grote getalen in Mexico voorkomt en geen water nodig heeft om te groeien. Het bedrijf deed twee jaar research voordat het product aan alle eisen van de van de industrie voldeed. Het materiaal is niet alleen geschikt om bijvoorbeeld tassen of portemonnees van te maken, maar ook om meubels en autostoelen mee te bekleden. Omdat het van natuurlijk materiaal gemaakt is, ademt het net als ‘gewoon leer’. Volgens de makers gaat het minimaal tien jaar mee en is het gedeeltelijk afbreekbaar.

Een expert van Lineapelle in Milan vond het leer van cactus dankzij z’n zachtheid en souplesse uitermate geschikt voor de luxe-industrie. En ook op het Australische evenement voor duurzame materialen, Raw Assembly, waren ze enthousiast. Volgens het Australische Vogue. Ging het in de wandelgangen vooral over dit vegan leeralternatief.

Foto’s zijn van Desserto. 

Wat denk jij: lopen we over een paar jaar allemaal rond met een handtas van cactusleer? Laat ons weten wat je van dit alternatief vindt door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Je nieuwste tas wordt misschien gemaakt van een cactus”

  1. Super dat dat kan! Eindelijk diervriendelijk én klimaatvriendelijk. Gedaan met onnodig dierenleed voor luxe artikelen. Waarom wordt hier niet meer ruchtbaarheid aan gegeven? Waarom wordt dit niet verdeeld naar grote namen zoals Armani, Vuitton, Prada, Gucci????
    ik ben alvast fan

  2. Te weinig informatie. Als er niets over het productieproces bekend is is het altijd verdacht.
    Gedeeltelijk afbreekbaar zegt al genoeg.
    Het is net z’n verhaal als bamboe textiel. Van bamboevezels kan je geen garen spinnen dus ook geen kleding weven.
    Het zijn mooie marketing verhalen en duistere chemische processen.

Reacties zijn gesloten.