Lees je etiket!

Weet Wat Je Eet Etiketten lezen is een goede gewoonte: ik weet wat ik koop. Althans dat denk ik. Een beetje gek van al die gezondheidsclaims word ik wel… Helemaal als ik gezond wil eten. Wat is gezond? Kloppen die claims wel? Waar moet ik op letten? Inmiddels weet ik dat met een beetje gezond verstand en enkele tips de belangrijkste valkuilen te omzeilen zijn.

 

Cholesterol-vrij
Fruit, groenten, granen en noten zijn van nature cholesterolvrij. Als een zak nootjes claimt ‘cholesterolvrij’ te zijn, kun je dat negeren. Dat is een verkooptruc.

 

Suiker
Suiker in de ingrediëntenlijst is niet altijd slecht. Let op of het toegevoegd of natuurlijk is. Lactose bijvoorbeeld is een suiker dat van nature in zuivelproducten voorkomt.

Vetvrij
Vaak is bij vetarme of vetvrije producten meer suiker of chemische zoetstof toegevoegd om de smaak te compenseren. ‘n Gouden regel? Een kleine portie van het ‘volle’ product is meestal een gezondere keuze dan de vetvrije variant.

 

Porties
De genoemde calorieën op de verpakking gelden meestal per portie en niet per verpakking. Dit is een belangrijke valkuil! Lees het etiket goed, zeker als je wat kilo’s kwijt wil raken.

 

Toegevoegde vitaminen en mineralen
Het is vaak te mooi om waar te zijn als een product aan je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen voldoet. Meestal verbergt het gewoon een teveel aan –toegevoegde- suiker.

Algemene regel lijkt toch wel: pas op voor ‘toegevoegd’ en ga voor het oorspronkelijke product. Het toevoegen van extra’s is meestal een verkooptruc of een valse gezondheidsclaim. Een werkelijk gezond product heeft deze extra’s niet nodig. Als je gevarieerd eet, krijg je voldoende voedingstoffen binnen. Dan zijn ‘toegevoegde’ extra’s overbodig en soms zelfs ongezond!

Tip: meer weten over al die gezondheidsclaims en vooral keurmerken die veel verpakkingen sieren? Kijk op de –mobiele- Etikettenwijzer van het Voedingscentrum. Vooral handig bij het ontcijferen van de voor mij nog altijd ondoorgrondelijke E-nummers…

Bron: Foodnetwork, Voedingscentrum

Lees ook:

Quiz: wat weet jij van gezond eten?

Over de schrijver

5 reacties op “Lees je etiket!”

Reacties zijn uitgeschakeld.