Leeuw na 3 jaar bevrijd van strop

Foto: Mara1, Flickr

Een jonge leeuw in het Mikumi Nationale Park in Tanzania is na 3 jaar bevrijd van een strop om de nek, na een speciale actie van de Britse krant de Daily Mail. De leeuw is waarschijnlijk in een strik van een stroper terecht gekomen. Hij heeft zich weten losrukken, maar de strop zelf bleef om zijn nek zitten. In de afgelopen jaren is de strop steeds strakker komen te zitten, omdat hij groeide. Volgens parkwachters zou de leeuw een langzame verstikkingsdood sterven, als hij niet al aan de etterende wonden rond de strop zou doodgaan.

“Het was een verschrikkelijke situatie voor deze leeuw”, aldus William Mwakilema, hoofdopzichter in het park. “Hij werd drie jaar geleden voor het eerst gezien met de strop om zijn nek. Hij was verstrikt geraakt in de strik die stropers meestal gebruiken voor het illegaal vangen van kleiner wild, zoals impala. De leeuw trok zich los, maar de strop bleef zitten. Omdat hij was gegroeid in omvang de afgelopen drie jaar, zat de strik steeds strakker en strakker om zijn nek, in feite wurgde deze hem langzaam. Het zou een pijnlijke dood zijn geweest voor de leeuw. Verbazingwekkend is dat de rest van de leeuwen in zijn troep hem in leven hielden door eten te brengen. Het is een opmerkelijk vertoon van saamhorigheid.”
De Daily Mail startte een actie op internet om geld voor een redding te verzamelen. Het heeft nog de nodige moeite gekost om de leeuw vervolgens te vinden en te verdoven. De leeuw en de rest van zijn groep bewegen zich vrij in twee nationale parken, tezamen een gebied groter dan Denemarken. Ook was de leeuw schuw en werd hij beschermd door zijn groep.
Toen de leeuw eindelijk gevangen was, werd met een betonschaar de metalen strop doorgeknipt. De strop was op verschillende plekken al onder de huid gegroeid. De leeuw keerde korte tijd na de actie weer terug naar zijn groep.
De leeuw werd enige maanden na de reddingsactie opnieuw gespot: zijn wonden zijn goed genezen. Ook beginnen er nu manen te groeien, op de plek waar voorheen de strop zat.
Bron: Daily Mail, Piepvandaag.nl
Lees ook
Hollandse kaas een sprookje? Deze kaasjes zijn wél echt van eigen bodem.
Zo maak je schoon zonder giftige chemicaliën: met zout
CITO toets? Dit eten helpt je kinderen te concentreren

Over de schrijver