Leg je smartphone aan de kant om echt te ontspannen

Herken je de drang om ook na werktijd voortdurend je telefoon te checken op mailtjes, appjes en de laatste nieuwtjes op Facebook of om toch even een spelletje te spelen? Dan is het instellen van telefoonvrije momenten misschien niet zo’n verkeerd idee.

Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de mensen die het meest gebruik maken van hun smartphone, in hun vrije tijd meer stress ervaren dan mensen die minder gebruik maken van hun mobiel. Omdat het toch o zo makkelijk kan zijn om ‘m erbij te pakken als je even niets te doen hebt, zijn hier gelijk wat tips om de ban van de smartphone ontspannen te doorbreken.

1. Zet je telefoon elke dag na werktijd minstens een uur uit. En maak het makkelijk voor jezelf door dit op een vast tijdstip te doen. Hoe concreter je namelijk voor jezelf afspreekt wanneer je geen tijd aan je smartphone wil besteden, hoe groter de kans op succes en minder stress.

2. Kies voor meer face-to-face tijd met vrienden en familie. En vertel ze dat je er bewust voor kiest minder gebruik te maken van je smartphone, dit is een mooie extra motivatie om ‘m te laten liggen.

3. Kijk bewust naar andere manieren om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld kleuren, één van dé manieren om snel te ontspannen. Pak waterverf of potlood en maak zelf een mooie creatie of kleur een mandala in. Hoe meer je je focust, hoe makkelijker je niet meer aan je zorgen (of je smartphone) denkt.

4. Heb je thuis een kwartier of halfuur over? Beweeg! Met wat fijne stretchoefeningen of bijvoorbeeld een (korte) yogasessie (een bewezen manier om stress te verminderen is door regelmatig yoga te beoefenen, blijkt uit verschillende studies) bestrijd je stress op een gezonde manier.

5. Breng meer tijd buiten door. Ja, zonder smartphone. En ontdek hoeveel moois er eigenlijk te ontdekken valt wanneer je gezicht niet vastgeplakt zit aan het welbekende scherm. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de plaats waarin je woont, het zou zomaar kunnen dat je ineens leuke details opvallen die je anders nauwelijks ziet. Door buiten te zijn krijg je meer vitamine D binnen, wat onder andere je immuunsysteem versterkt. En er zijn nog meer voordelen aan even buiten zijn. Een (korte) wandeling door een park of bos kan ook al een hoop goed doen. Het hoeft niet lang te duren, zelfs als je 5 minuten per dag buiten actief bezig bent, krijgt je humeur al een boost .

Bronnen: Huffington Post, Science Daily, Science Direct