Leiderschap volgens de methode Van Gaal in 11 stappen

1. Het teambelang gaat boven alles

Managementlessen van succescoach Van Gaal
Managementlessen van succescoach Van Gaal

Niet de beste spelers winnen, maar het beste team. En met ‘het beste team’ bedoelt Van Gaal de hele organisatie. Toen Van Gaal in 1995 de Champions League had gewonnen met Ajax liep hij de wasserij van het oude stadion binnen, zette de trofee op een droger en zei tegen de wasdames: “Zo, deze is ook voor jullie.” Een week lang stond de beker tussen de shirtjes en de sokken. De mensen die de shirtjes elke dag wasten, waren voor Louis net zo belangrijk als spelers en bestuurders.

2. Discipline is de basis voor succes

Bij AZ gelden veel regels, volgens speler Luijckx. Van Gaal ergert zich als mensen zich niet aan die regels houden, zoals het niet in de wasmand gooien van de was, de voetbalschoenen niet op het rekje zetten. Bij maaltijden wordt gewacht totdat iedereen aan tafel zit en de krant lezen bij een gezamenlijk ontbijt is verboden.

3. Iedereen moet stipt zijn taak uitvoeren

Elke speler gaat met een eigen opdracht het veld in. Aan die opdracht bepaalt hij of een speler goed of slecht heeft gespeeld. Dat is de norm.

4. Gebruik feiten om je methode te onderbouwen

Een voorbeeld. Als trainer sprak Van Gaal in 1992 met inspanningsfysioloog Jos Geijsel over een alternatieve conditietraining. Geijsel beschikte over wetenschappelijk bewijs dat sporters door duurlopen traag worden. Op basis daarvan ontwikkelden Van Gaal en Geijsel een nieuwe methode om conditie op te bouwen. Intussen hebben de meeste toptrainers van voetbalclubs de duurloop afgeschaft.

5. Perfectionise maakt het verschil

Werken met Van Gaal betekent elke minuut van de dag scherpte. Wedstrijden en trainingen worden bijvoorbeeld driedimensionaal opgenomen.  Bij het afspelen wordt het beeld vaak stilgezet en geeft Van Gaal de alternatieven aan, zodat de optimale tactiek erin kan slijpen.

6. Kwaliteit is het uitsluiten van toeval

Instelling en karakter geven in de topsport de doorslag en zijn beïnvloedbaar. Van Gaal snapt dat en biedt spelers aanknopingspunten voor verbetering.

7. Kies een doel en laat niets je weerhouden

Van Gaal heeft altijd een doel: wanneer hij bij een nieuwe club begint, bij de aanvang van het seizoen, iedere week. De kracht van Van Gaal ligt daarbij in het vermogen om te kunnen focussen, dat wil zeggen “aandacht sturen, concentreren op de kerntaken”. Bovendien beschikt hij over het vermogen om bij tegenslag te blijven geloven in zijn eigen aanpak.

8. Gebruik de kracht van het woord

Spelers die bij Van Gaal beginnen hebben soms het gevoel dat ze in een praathuis verzeild zijn geraakt. Voorbespreking, nabespreking en tijdens de training legt Van Gaal het spel vaak stil om dingen uit te leggen. Noem het ‘management by speech’. Zorg dat je een goed verhaal hebt en herhaal dat duizend keer – voor iedere doelgroep in andere bewoordingen.

9. Privé en werk zijn niet te scheiden

Van Gaal is oprecht geïnteresseerd in het privéleven van zijn spelers. Hij kent alle namen van de spelersvrouwen en vaak ook de kinderen. Ook vanuit de achtergrond dat je alleen maar optimaal kunt trainen en spelen als het privé goed zit.

10. Sluit een contract met de maatschappij

Van Gaal is heel betrokken bij de maatschappij, als ambassadeur van fondsenwerver Spieren voor Spieren. Als voetballer deed hij al veel voor de trainersvakbond, later ook voor de trainersvakbond. Ook voor lokale voetbalclubs en kleine organisaties doet hij van alles. Hij loopt er alleen niet mee te koop.

11. De mens staat centraal

Iedere speler vraagt om een unieke behandeling omdat geen mens gelijk is. Van Gaal accepteert de positieve en negatieve eigenschappen van zijn spelers. Hij concentreert zich met name op de positieve eigenschappen en probeert zo weinig mogelijk aandacht te besteden aan de negatieve.

Bron: samenvatting van het artikel “De methode Van Gaal – onderzoek leiderschap”, verschenen op 18 april in NRC Weekblad, p. 18-22 (helaas geen link gevonden).

Over de schrijver

1 reactie op “Leiderschap volgens de methode Van Gaal in 11 stappen”

Reacties zijn uitgeschakeld.