De burger aan zet bij ontwikkeling Leidsche Rijn Centrum

Voorzitter Wijkraad Leidsche Rijn, Xander Coolen
Voorzitter Wijkraad Leidsche Rijn, Xander Coolen
In de grootste Vinexwijk van Nederland, Leidsche Rijn, vond gisteravond een energiek debat plaats over de ontwikkeling het nieuwe Leidsche Rijn Centrum. Aanleiding was een artikel in AD/Utrechts Nieuwsblad waarin ASR Vastgoed de discussie opende voor een andere invulling van het nieuw te bouwen centrum.

Volgens de projectontwikkelaar heeft de economische crisis ook de winkelmarkt bereikt. Bovendien sluiten de plannen voor Leidsche Rijn Centrum niet meer aan op belangrijke ontwikkelingen in de winkelmarkt zoals de opkomst van online winkelen en nieuwe winkelbehoeftes van consumenten. Maar hoe kan er met Leidsche Rijn Centrum een winkelcentrum worden ontwikkeld dat wél toekomstbestendig is?

Betrokken bewoners organiseren discussie-avond

Betrokken bewoners van het gebied Leidsche Rijn Vleuten de Meern, Johan de Boer, Jan Willem Schouw en Marco Redeman, organiseerden hierover een discussie-avond waarbij de toekomstige gebruikers meedachten over de invulling van het centrum. De avond was een succes. Ruim 100 mensen gingen in gesprek over het centrum dat over 4 jaar wordt opgeleverd.

In 5 werkgroepen werd de centrale vraag behandeld ‘Waarom gaan wij in 2017 naar Leidsche Rijn Centrum?’ Voor de aanwezigen was het belangrijk dat het toekomstige centrum een ontmoetingsplaats zou worden, een huiskamer van de wijk, met afwisselende winkels, waarin naast grote ketens ook ruimte is voor kleine, lokale winkels met een bijzonder aanbod. Daarnaast klonk de roep om een ‘landmark’ in Leidsche Rijn, een bijzondere plaats of gebouw dat de wijk een eigen karakter geeft.

Het begin van een beweging

Marco Redeman, één van de initiatiefnemers, stelde dat de avond zeker een vervolg krijgt. Wat hem betreft vormde deze discussie ‘het begin van een beweging’. ‘Wij zijn niet alleen de consument, maar ook de producent. Het centrum kan alleen slagen als consumenten als vierde partij mogen deelnemen.’

Online en offline willen de bewoners van Leidsche Rijn daarom meebepalen wat voor centrum ze willen. Ze voeren hierover discussie via een blog, Facebook, Linkedin, Twitter en in praatsessies met projectontwikkelaar en gemeente. Wil jij ook meedoen? Aanmelden kan via [email protected]

Fotograaf Sebastiaan ter Burg legde de avond vast in mooie foto’s.

Matthijssienot_KleinFrissewind, Matthijs Sienot, uit Utrecht is kandidaat raadslid voor D66 met een groen hart. Volg @frissewind ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver