Lek toont dubieuze financiering van klimaatskeptici

The Billionaire Charles K 007
Oliemiljardair Charles Koch. Foto: Koch Industries

Klimaatskeptici krijgen een koekje van eigen deeg. Een uitgelekt document toont de interne werking van het Heartland Instituut, een bekende conservatieve denktank die skeptisch is over klimaatverandering. Het instituut speelt een belangrijke rol in het financieren van klimaatsceptische bloggers en wetenschappers. Het centrale doel blijkt het in diskrediet brengen van geaccepteerde klimaatwetenschap.
De documenten zijn afkomstig van een interne bron van het Heartland Institute, dat gevestigd is in Chicago, in de VS. Ze werden eerst gepubliceerd op de site desmogblog.com. De documenten laten zien dat prominente oliemiljardairs zoals de gebroeders Koch, maar ook, opmerkelijk genoeg, bedrijven zoals Microsoft. Ook laten de documenten zien dat het instituut actief bezig is om grote opiniebladen zoals Forbes klimaatskeptisch te houden en “tegengeluiden” te weren.
Een woordvoerder van Greenpeace noemt het document “een zeldzame blik achter de schermen van een sleutelorganisatie van klimaatontkenners… Het toont dat er een gecoördineerde inspanning is om een alternatieve realiteit van klimaatwetenschap te creeëren.” Volgens het Britse dagblad The Guardian bevestigen de documenten iets wat milieugroepen al langer vermoedden: het Heartland Institute speelt een belangrijke rol in het financieren van een netwerk van prominente experts en bloggers die gevestigde wetenschap in diskrediet moet brengen.
Bron: The Guardian, desmogblog.
Lees ook
Luchtvervuiling is slecht voor je geheugen
Hollandse broers geven mannen bamboe voor hun billen
Publieke woede dwingt Apple tot onafhankelijke inspecties

Over de schrijver