10 opmerkelijke dingen die je met bananenschillen kunt doen

In de jaren 60 dachten hippies dat je gedroogde bananenschil kon roken. Donovan scoorde er zelfs een hit mee, ‘Mellow Yellow’. Dit berust op een misverstand, banaan ‘doet’ helemaal niets in dat opzicht. Maar je huid vaart er wel bij. Je schoenen gaan ervan glanzen en je kunt er ook nog eens heerlijke stoof- en roerbakschotels mee maken. Lees hier over de vele wonderlijke toepassingen.

Lees ook: Met deze eenvoudige supertip blijven bananen dagen langer goed

Hergebruik als practical joke (mensen erover laten uitglijden) moeten we afraden, maar verder is er veel te bedenken waar die gele dingen goed voor zijn. In de meeste toepassingen gebruiken we verse schillen die nog niet bruin zijn geworden, en (natuurlijk) die van biologische bananen.

 1. Glansbevorderaar
  De schillen bevatten enzymen die je schoenen prachtig kunnen laten glanzen. Gebruik de binnenkant van de schillen. Haal er daarna een schone witte doek overheen. Ook bij leren jassen en meubels kan het goede diensten bewijzen (probeer het eerst uit op een klein stukje, voor de zekerheid). Ook je zilverwerk gaat er weer van glimmen: meng hiervoor het merg met water en veeg je zilver af met een doek. Werkt ook bij de bladeren van je kamerplanten.
 2. Meststof
  Als je regenwormen kweekt: ze zijn er dol op. De schillen doen het ook erg goed (in stukjes gesneden) in je composthoop. Je kunt ze ook in een afsluitbare pot stoppen, water erbij, deksel er op. Je planten groeien er geweldig op. Na gebruik steeds water toevoegen om de fertilizer in stand te houden. Tomatenplantjes: wikkel om de wortelkluit van elk tomatenplantje dat je in de grond stopt, een bananenschil. Het plantje zal de stoffen in de schil geleidelijk opnemen en er heel goed op groeien. Werkt ook bij de fluweelboom.
 3. Tegen depressie en goed voor de ogen
  Onderzoekers van de universiteit van Taichung (Taiwan) ontdekten in 2007 dat bananenschil veel serotonine bevat, een stof die stemmingsverhogend werkt. En tryptofaan, een stof met een soortgelijk effect. Depressieve mensen hebben vaak heel lage serotonineniveaus in hun lichaam. Als zij elke dag ’s avonds een aftreksel drinken van bananenschil, en dat meerdere dagen per week, dan knappen ze daarvan op. Ook, zo ontdekten zij, kan bananenschil door haar gehalte aan luteïne, het netvlies beschermen tegen schade door overmaat aan licht. Het stimuleert namelijk de aanmaak van nieuwe cellen in het netvlies. Luteïne is een antioxidant dat ook in bijvoorbeeld groene groenten zit. Je krijgt een aftreksel door de schil te koken en het water na afkoeling te drinken. De onderzoekers namen twee kweekjes van netvliescellen, die ze beide twee dagen lang, zes uur per dag blootstelden aan fel licht. Het ene kweekje was gedrenkt in een aftreksel van bananenschil, het andere niet. Die ‘met schil’ herstelde en er werden zelfs nieuwe cellen bij gemaakt, in het andere kweekje stierven alle cellen.
 4. Culinair
  Afgesloten in een pot met water, is er een goede azijn van te maken, voor culinair gebruik. Houdt vlees mals. Ook zo vaak teleurgesteld dat na het bakken je karbonaadje of kipfilet gortdroog is geworden? Plaats een rijpe gele bananenschil over bijvoorbeeld je kipfilet tijdens het bakken. Of stoof stukjes gekruid varkensvlees in een met bieslook dichtgebonden bananenschil. Je kunt de schil in het laatste geval (gestoofd) dan ook eten. Hij schijnt dan naar artisjok te smaken. Roerbakschotel: verse schil, liefst nog wat groenig, fijn snijden en koken met geelwortelpoeder en zout, tot ze zacht zijn. Afgieten. Voeg toe: geelwortelpoeder,  mosterdzaad, curry-bladeren, kokosrasp, groene chili, knoflookteentjes en djintan (komijnzaad) of komijnpasta, fijnstampen. Roerbakken en serveren met urad dal (een soort zwarte mungbonen. Je kunt in plaats daarvan ook bijvoorbeeld linzen nemen). Het gerecht heet kaya tholi thoran.
 5. Tandenbleek
  Veel gezonder voor je tanden dan schuurmiddel of waterstofperoxide. Wrijf een stukje van de binnenkant van de schil zachtjes twee minuten lang over je tanden, en laat het merg er dan vijf tot acht minuten op terwijl je mond open houdt en met je tong er af blijft, zodat je tanden droog blijven. Daarna veeg je het er met een doekje af. Herhaal de behandeling elke dag. Bij dagelijks gebruik zou je na een paar weken effect moeten zien. Je glazuur absorbeert de mangaan, magnesium en kalium in de schil. Zo versterken deze mineralen de witte kleur van je glazuur.
 6. Gezichtsmasker
  De enzymen in bananenschillen kalefateren je gezichtshuid op. Het bestrijdt ook acne: wrijf het merg aan de binnenkant op de acne en laat het zitten. Doe ditzelfde tweemaal daags bij plekken met psoriasis: het bevochtigt, en gaat jeuk tegen. Verwacht geen wonderen, maar zelfs rimpels schijnen er minder van te worden, omdat de schillen bomvol vitaminen, mineralen en enzymen zitten.
 7. Insecten
  Luizenbestrijder:  Snijd ze in kleine stukjes, leg ze onder je rozenstruiken of begraaf ze vlak onder de grond eromheen: een effectieve manier om bladluizen mee af te schrikken. Rotte (bruine) of gedroogde stukjes helpen ook. Gemalen met knoflookteentjes en water maak je er een spray van om ze mee te bestrijden. Muggenbeet: Wrijf er een stukje schil (witte kant) overheen. Verzacht de jeuk of pijn, ook bij mierenbeten of schrammen van stekelige planten e.d. Vlinderlokker. Zeker als je kleine stukjes banaan in de schil laat zitten, trekt het ze aan. Ook fruitmotjes kun je ermee lokken of vangen.
 8. Wratten en splinters
  Wratten: Dit keer gebruik je de gele kant of buitenkant. Plak een stukje bananenschil met bijvoorbeeld doorzichtige wondpleister op de wrat. Of wrijf het merg elke nacht goed op de wrat. Regelmatig verversen tot de wrat er af valt. Het kost je een tot twee weken, maar werken doet het, dankzij de grote hoeveelheden kalium in de schil. Verwijdert splinters. Tape het met de binnenkant er over. De enzymen zullen de splinter eruit werken. Ook bij builen en andere huidkwetsuren werkt het verzachtend op de huid. Aambeien: schrap wat van het witte merg en meng dit met vaseline en breng dat erop aan. Een ingewikkelder maar nog werkzamer recept (nog samentrekkender en verzachtender: schil het stammetje waar een tros bananen aan vast zit en maal dit samen met blaadjes van de toverhazelaar. Doop in dit mengsel een gaasje en breng het aan…
 9. Overig medicinaal
  Maag- en darmzweren: eet bananen, ze neutraliseren het zuur. Hoofdpijn: leg een verse bananenschil over je voorhoofd. Schijnt te helpen! En het verlicht enigszins een kater als je de volgende ochtend een bananenmilkshake neemt.
 10. Kinderen
  Prik er een boodschap in, tegen de tijd dat je kind uit school komt zijn de letters bruin en leesbaar.

Bronnen: Health jockey , wikiHow, wisebred

Leestips van Bol.com

[bol_bestsellers limit=”2″ block_id=”bol_54a1772f7b548_bestsellers” cat_id=”29″ name=”bananen2 boeken” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”652″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Over de schrijver

6 reacties op “10 opmerkelijke dingen die je met bananenschillen kunt doen”

 1. Ik maak al 40 jaar wijn ,nooit van druiven Wel van allerlei groente ,fruit bladeren ,bloesem e.d. Voeg altijd een thee gemaakt van bananenschillen toe waardoor de wijnen meer body krijgen.

 2. Pingback: De uitdaging: 50 duurzame daden in één jaar -

 3. Banaan vind ik heerlijk. Maar om de buitenkant van de schil te gebruiken is wat anders. Hoe zit dat met het gif dat gebruikt wordt?
  Als je alleen al ziet wat er aan gif bij gespoten wordt met vervoer om insecten te doden krijg ik een onaangenaam gevoel.
  Graag zou ik hier meer over horen/lezen.
  Ik heb een beetje het gevoel als bij farmaceutische medicatie. Het ene ruim je op en jaren later ontstaat het andere.

  1. Ergens op het internet gehoord dat apen in een dierentuin de biologische bananen in hun geheel opeten,m maar de niet-biologische altijd pellen. Kijk dus wel waar je bananen verbouwd zijn als je de buitenkant van de schil wilt gebruiken.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020