
DE WEEK IN VOEDSEL – Vlees is afkomstig van een dood dier. Doh, denkt u. Dat weet iedereen. Voedselwetenschapper Ben Reade betwijfelt het. Dat zei hij afgelopen weekend na afloop van zijn lezing op het Food Film Festival.
“Meat is murder. Dit zouden veel meer mensen moeten beseffen”, sprak hij. “Filmpjes van slachthuizen zouden ’s avonds op nationale televisie moeten verschijnen.”
Nogal drastisch, maar Reade denkt dat dit dé manier is om vleesvermindering in gang te zetten. De onderzoeker van het Deense Nordic Food Lab reist momenteel de wereld over op zoek naar smakelijke insecten en recepten. Want insecten worden dan wel steeds vaker naar voren geschoven als de oplossing van het vleesprobleem, niemand lijkt nog te weten hoe je ze lekker klaarmaakt.
Gevriesdroogde sprinkhanen
Om daar verandering in te brengen, verspreidt tijdschrift Quest bij haar juninummer, dat deze week uitkwam, 172.000 gevriesdroogde sprinkhanen. Lezers krijgen er ook drie recepten bij. Hoofdredacteur Thomas Hendriks nam zelf de proef op de som en at ze een hele week. “Ik merkte wel dat insecten toch vooral ‘voor erbij’ zijn. Als ik een entrecote eet, dan is dat het middelpunt van de maaltijd. Daarna bepaal je wat je erbij eet. Zo werkt het nog niet met insecten.”
Het was de week van de insecten wel, want ook de FAO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations) en Universiteit Wageningen wijdden afgelopen week in Ede een conferentie aan het eten ervan. ‘Insects to feed the world‘ moet het eten van insecten promoten, omdat insecten een goede, alternatieve bron van eiwitten zijn.
Bovendien is het kweken van insecten vele malen efficiënter dan grootvee als koeien en varkens. Die hebben namelijk zo’n 2,5 kilo voer nodig om 1 kilo vlees te produceren. Insecten zetten heel handig 1 kilo voer – voornamelijk groenteafval – om in 1 kilo beestjes. Een bezoek aan Nederlandse insectenboerderijen was overigens de andere reden dat Ben Reade in het land was (“you are very good at producing insects: very efficient, not very tasteful”).
Insectenwelzijn
Maar hoe zit het eigenlijk met het welzijn van deze beestjes op de boerderijen? Daarover maken de Dierenbescherming en Wakker Dier zich grote zorgen. Deze organisaties zouden het eten van insecten afkeuren omdat nog niet bekend is of ze pijn voelen of stress ervaren in de megastallen waarin ze worden gekweekt.
Het opfokken van dieren in megastallen wordt overigens door driekwart van de Nederlanders afgekeurd. Dat blijkt uit onderzoek dat Trouw onder 2100 Nederlanders liet uitvoeren. We keuren industrialisering van het platteland af, maar blijven toch plofkip en bio-industrie vlees kopen. We willen misschien wel beter inkopen, maar gooien onze principes bij een leuke aanbieding in de supermarkt overboord.
Practice what you preach – het blijkt allemaal niet zo simpel. Want ook Ben Reade zit echt niet de hele dag insecten te snoepen. Sterker nog: voor zijn favoriete beestje, de queen termite, moet je afreizen naar Uganda. En dat is ook helemaal niet zo duurzaam.
Joris Lohman (@jorislohman) en Felicia Alberding (@alberding) van de Youth Food Movement (YFM) geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.
2 gedachten over “Lekker, zo’n sprinkhaan, maar hoe maak je hem klaar?”
Ik denk geen “doh!”, ik denk “duh!”. Leentjebuur spelen bij onze Angelsaksische buren is prima, maar dan moet je wel je juiste spullen meepikken. 🙂
“Doh” (als “dough”) is een uitspraak die populair geworden is door Homer Simpson, van de televisieserie “The Simpsons”. Homer zegt dit als hij zich ineens realiseert dat hij een domme vergissing begaan heeft. “Duh” is een onomatopee en is bedoeld om te klinken naar het geluid dat domme mensen zouden maken als ze even niet uit hun woorden komen.
Pingback: Lekker, zo’n sprinkhaan, maar hoe maak je hem klaar? | Nieuwe Aarde
Reacties zijn gesloten.