Lelijkste dier ter wereld helpt onderzoek tegen kanker

Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Dat de Vereniging voor de Bescherming van het Lelijke Dier niet voor niets bestaat, bewijst de naakte molrat. Dit kale, rimpelige beestje met veel te grote tanden wordt voor een knaagdier verrassend oud. Ze kunnen 30 jaar oud worden, terwijl gewone muizen vaak de 4 jaar niet halen. Ook blijkt de naakte molrat vrijwel ongevoelig voor kanker. Wetenschappers hebben nu uitgeplozen hoe dat komt, en kunnen hun inzichten gebruiken om kanker te bestrijden. In wetenschapsblad Nature werd gisteren dit onderzoek gepubliceerd.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Ook lelijke dieren hebben recht op redding
Biologische groente- en fruitpakketten van BeterBio
De gang van de wetenschap kent soms verrassende bochten kent. Professor Andrei Seluanov en zijn team van wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Rochester lieten in 2009 cellen van de naakte molrat groeien in een schaaltje, en vergeleken deze met de celgroei van muizen, ook in schaaltjes. Als de tests klaar waren, werden de schaaltjes in de wastafel geleegd. De labassistent begon hier op een gegeven moment over te klagen. In de schaaltjes van de molrat was na verloop van tijd een soort gel ontstaan die de leidingen verstopte. Dit bracht Seluanov op een idee: hij vermoedde dat er iets in die gel de resistentie van de molrat voor kanker kon verklaren.
[adrotate banner=”11″]
Na een aantal jaren van onderzoek bleek zijn wilde gok bewaarheid te worden. De wetenschappers ontdekten dat de cellen van naakte molratten veel van een bepaalde suikermolecuul produceren, genaamd Hyaluronan (afgekort HA). Dit lange molecuul veroorzaakte de gel en de verstoppingen, maar beschermt ook cellen tegen kanker. Volgens Seluanov vormen de HA moleculen een nauwe kooi om cellen, die het tumoren onmogelijk maakt om zich verder te delen.
Het is nog een grote stap om van naakte molratten naar mensen te gaan, maar Seluanov en zijn collega’s denken dat de inzichten van zijn onderzoek op termijn ook mensen kan helpen.
Bron: Nature

Over de schrijver

1 reactie op “Lelijkste dier ter wereld helpt onderzoek tegen kanker”

  1. Pingback: Het geheim van ouderdom: hyaluronzuur en veel, heel veel wortelen - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.