Voortaan kan iedereen kleren lenen van LENA

Midden in de Amsterdamse Jordaan zit sinds een paar jaar LENA – The Fashion Library. Hier werken drie zussen en een goede vriendin aan een mooie missie: de fast fashion industrie laten verdwijnen. Volgens hen moeten we kleding op een nieuwe manier gaan waarderen en daarbij is kwaliteit en duurzaamheid een vereiste. Daarom verzamelen zij de mooiste modepareltjes om die vervolgens uit te lenen aan allerlei modeliefhebbers.
Tot voor kort kon je al deze schatten alleen in Amsterdam lenen, maar sinds deze maand kan iedereen ook online kleding lenen bij LENA. We spraken medeoprichter Suzanne Smulders over deze nieuwe stap.
Kleding lenen bij LENA
Wij waren wel benieuwd hoe het eigenlijk werkt om online kleding te lenen en welke impact ze daarmee willen maken. Suzanne licht toe:
“Ons leenplatform ziet er uit als een gewone webshop waar je ook gewoon items kunt kopen. Maar je kunt ze dus ook lenen. Bij elk artikel vind je verschillende opties: abonnement, los iets lenen of de verkoopprijs. Je kiest de leenmethode naar keuze en dan zorgen wij dat je pakketje klaar ligt.”
“Je kunt je kleding vervolgens bij ons in de Library in Amsterdam ophalen of bij een van onze swap.points. We werken namelijk samen met een aantal hele leuke plekken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. Daar kan je je pakketjes ophalen of wisselen. Verder kunnen we het natuurlijk ook gelijk naar je huis opsturen.”
“We hopen door het online platform veel meer mensen te kunnen bereiken zodat lenen ook buiten Amsterdam mogelijk is. We willen dat steeds meer mensen mee kunnen doen om deze circulaire beweging verder in gang te zetten!”
Lena - Melissa Lutgens.

Een bijzondere collectie
We vroegen Suzanne hoe zij hun collectie samen stellen. Ze vertelt enthousiast:
“We werken samen met verschillende merken en ontwerpers. Sommige zoeken wij, anderen vinden ons. Het is super leuk dat steeds meer ontwerpers ons benaderen en mee willen doen. Dat kan om oude collecties gaan. Denk bijvoorbeeld aan samples, dead stock, etcetera. Vaak liggen er bergen met prachtige spullen die nog niet verkocht zijn omdat er weer een nieuw seizoen start. Of spullen die de winkel alweer uit moeten. Daar zijn wij juist super blij mee!”
“Verder werken we ook juist met nieuwe collecties van jong talent zodat zij hun collectie kunnen testen en verbeteren. Feedback vanuit ons klanten netwerk is heel waardevol voor jonge designers! Daarnaast hebben we een vintage collectie. Die we vinden bij onze geheime adresjes. We hebben namelijk al meer dan 10 jaar een vintage web-shop en we weten precies waar we de pareltjes moeten zoeken!”
Lena - Melissa Lutgens.

Toekomstdromen
Tot slot vroegen we naar de toekomstplannen van LENA. Suzanne vertelt bevlogen:
“Toen we in 2014 begonnen wilden we graag een kledingbibliotheek opzetten. Nu zijn we al zoveel verder! We willen een echte gamechanger zijn in de industrie. We willen vanuit de circulaire gedachte het systeem veranderen, omdat het op deze manier niet langer door kan gaan.”
“Enerzijds bieden we een concrete oplossing voor consumenten, waarbij ze wel de voordelen van fast fashion ervaren, maar in een duurzame context. Daarnaast willen we ook aan de productiekant van de industrie een verschuiving bewerkstelligen. Hoe te gek zou het zijn als merken en designers gaan produceren met super hoge kwaliteit en tijdloze items! Dan kunnen ze jarenlang inkomsten genereren uit de items die ze maken door ze keer op keer uit te lenen i.p.v. ze slechts 1 keer te verkopen. Dat lijkt me heel interessant!”
“We zitten eigenlijk vooral op de innovatie en het verkennen van de mogelijkheden van het systeem om iets bij te dragen aan de industrie. Wie weet komen daar straks wel meer LENA vestigingen bij kijken, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor. Wel krijgen we onwijs veel consultancy vragen van ondernemers die met vergelijkbare initiatieven bezig zijn. We willen onze kennis en ervaring heel graag inzetten om het leensysteem an sich te laten groeien. De hele wereld aan het lenen krijgen, dat zou te gek zijn!”

Wil jij meer weten over LENA – The Fashion Library? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. De prachtige afbeeldingen bij dit stuk zijn van Sofie van Esch (header) en Melissa Lutgens.

Over de schrijver

2 reacties op “Voortaan kan iedereen kleren lenen van LENA”

  1. Pingback: Vijf tips om je eigen kledingkast te verduurzamen - Wyke Potjer

  2. Pingback: Waarom kleding kopen als je het ook kunt leasen

Reacties zijn uitgeschakeld.