Lenen van de crowd is alternatief voor banken

Foto: nerdcoregirl, Flickr

Het wetenschapsblad New Scientist ziet een nieuwe trend in “peer to peer banking” of “citizen banking”: het lenen en uitlenen van geld tussen burgers, zonder tussenkomst van banken. Het geld van burgers verdwijnt niet meer in de maatpakken van rijke bankiers, maar vloeit terug naar de zakken van andere burgers.

Banken zijn in de kern een tussenpersoon: ze lenen geld van de ene persoon uit aan de andere en doen dat op zo’n manier dat mensen ze vertrouwen. Nu dat vertrouwen door de financiële crisis verdwenen is, zijn systemen waar mensen elkaar geld uitlenen zonder dat er banken aan te pas komen, populairder dan ooit. Een website als Lending Club zorgde bijvoorbeeld in de afgelopen 2 jaar voor 360 miljoen dollar aan leningen, waarbij 37 miljoen dollar rente uit betaald werd. De website is geen bank, maar een vehikel voor gewone burgers om een lening te vragen. Andere burgers kunnen die financieren en zo verdienen met rente.

Volgens de New Scientist kleven er nog veel haken en ogen aan het P2P-lenen. Bij deze vorm van bankieren is bijvoorbeeld het risico groter dat mensen hun lening niet terugbetalen. Echter, de trend zou wel eens grote invloed kunnen krijgen: “Als bankieren voor burgers een vlucht neemt, kan het de dagelijkse werkelijkheid van burgers fundamenteel veranderen, op een manier waar de wereldwijde Occupy beweging toe oproept. Met rentebetalingen die direct naar de massa’s gaan in plaats van naar bonussen voor bankiers en wolkenkrabbers, kan P2P lenen ervoor zorgen dat er meer geld omgaat in de reële economie. Het verdeelt ook op natuurlijke wijze risico’s over vele individuen, op een mogelijk transparantere wijze, in plaats van het te concentreren in grote instituties die niet om mogen vallen.”

Bron: New Scientist

Lees ook

Kinderboekenschrijver brengt bankiers aan het huilen

Occupy opgelet: oplossing voor crisis ligt in IJsland

Zo groeit je geld groen

Over de schrijver

1 reactie op “Lenen van de crowd is alternatief voor banken”

Reacties zijn uitgeschakeld.