Anti-verspillingstip: zo laat je lente-uitjes hergroeien

Lente-Ui Toren
Lente-Ui Toren. Foto: Eigen Archief

Deze woensdag gaan we weer dingen hergroeien! Namelijk: lente-uien. Urban farming begint steeds populairder te worden in grote steden. En omdat ruimte schaars is, heb ik een leuk ideetje hoe we onze lente-uien gaan hergroeien. Een lente-ui flat! Bekijk de video of de uitleg hieronder hoe dat moet. GIY! Grow it yourself!

Tip 48 GIY lente-uiflat

* Deze tip heeft Nederlandse ondertiteling. Deze is te activeren door op het filmpje te klikken, deze af te spelen in YouTube en op het knopje te drukken dat naast het knopje van het geluid zit.

Wat je nodig hebt is het volgende:
– minimaal 4 lege blikjes
– minimaal 3 lente-ui kontjes
– grond
– lijm
– tie rips

Wat je doet is het volgende: met een blikopener haal je de bovenkant van het blikje los. Hierdoor kun je het blikje makkelijk vullen met grond, welke goedkoop te verkrijgen is bij de bloemist (5kg voor €2 ongeveer). Het blikje mag helemaal vol met grond, waarna je het kontje van de lente-ui (circa 1 a 2 cm) stevig in de grond stopt. Geef direct een beetje water (circa 2 theelepels) zodat de grond rondom de wortels wordt verstevigd.

Je kunt het hierbij laten óf je kan een lente-ui flat bouwen. Wij gaan natuurlijk dat laatste doen. Wat je hiervoor nodig hebt is minimaal 3 blikjes met lente-ui kontjes én 1 gewoon blikje (hiervaan haal je de bovenkant er niet van af). Wat je doet is het volgende. Je zorgt ervoor dat de 4 blikjes strak tegen elkaar aan worden gebonden door 2 tie rips. Zorg ervoor dat het gewone blikje in het midden zit. Sla in het gewone blikje een spijker zodat de tie rips weerstand vindt, mocht deze naar beneden glijden. Zorg er ook voor dat de tie rips zo strak mogelijk om de blikjes zitten. Zie onderstaande foto voor een voorbeeld:

Lente-Ui

Wil je vervolgens de hoogte in? Prepareer nogmaals een set van 4 blikjes die aan elkaar gebonden zijn met tie rips en zet die vervolgens boven op elkaar. Hoe je dit doet is vrij eenvoudig. Lijm de bovenkant van het gewone blikje met bijvoorbeeld secondenlijm en zet de onderkant van het andere gewone blikje op de bovenkant van de het gelijmde blikje. De tie rips zorgen ervoor dat de overige blikjes blijven hangen. Zet het gewone blikje zo neer dat de blikjes lente-ui niet precies boven de onderste blikjes lente-ui staan. Zoals hieronder te zien is.

Lente-Ui

Vervolg dit proces tot je een grote toren hebt. Geef de lente-ui om de 2 dagen een beetje water en je zult versteld staan hoe snel de lente-uien groeien! Succes!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

4 gedachten over “Anti-verspillingstip: zo laat je lente-uitjes hergroeien”

 1. Beste…
  ik ben het met Linda eens, zlef heb ik geen cola blijkje in huis, nu ja dat is nog niet zo erg, daar kun je wel iets anders voor gebruiken.

  Maar het advies om goedkope potgrond te gaan kopen is echt heel erg, daar gaat zoveel turf doorheen wat uit gebieden komt waar men dat niet zou moeten oogsten, dat dat echt een slecht advies is.

  Als je dit hele procedee werkleijk goed wile doen, begin dan door in je tuin een compost hoop te maken, of op je balkon een wormenbak, of maak baldaarde en reclycle op de manier je ( allicht aval van bio voedsel) weer opnieuw en maak er geod grond van. Dan heb je pas echte de cirkel rond.

  http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/16-01-2014

 2. Bekijk de film coca cola india eens. Dan zie je wat coca cola doet…. milieuvervuiling ten top, grondwaterdaling, en intimidatie van werknemers en omliggende locals. Gebruik als aarde zelf gecomposteerde grond uit eigen tuin. Verder goede tip.

 3. Cocacola blikjes????????? Ongezond/milieuvervuilend/nepgeluksgevoel

  Stop een gewone ui in de grond en je krijgt ook lekkere snij-ui.

  Stuk goedkoper. Het Kan Wel

Reacties zijn gesloten.