Ode aan de lente-ui: 3 recepten voor desserts

lente
Lente-ui. Foto: Jeremy Keith, Flickr

Nog geen drie weken geleden tipte ik de lente-ui flat. Totaal onverwacht mocht ik mijn ‘flat’ al twee keer oogsten, waardoor ik plots 30 lente-uien in voorraad heb. Nu afgelopen weekend ook nog eens de zomertijd is ingegaan, kan ik bijna niet anders om mijn ode aan de lente-(ui) te brengen! Ik serveer drie maal een dessert van lente-ui!

 

 

Mijn ode aan de lente-(ui)

*klik op het knopje naast het knopje voor de kwaliteit voor de Nederlandse ondertiteling!

We gaan drie maal iets maken van lente-ui, namelijk:
– sorbetijs
– panna cotta
– suikerstroop

Lente-ui sorbetijs
– 400 ml water
– circa 6 lente-uien (vooral het groen)
– 100 gram suiker
– nogmaals 100 ml water (apart)
– 2 blaadjes gelatine

Sorbetijs is niets minder dan bevroren suikerwater met een smaakje. Toch klinkt het simpeler dan dat het is. Het suikerpercentage van het mengsel is van cruciaal belang. Deze zal te allen tijden rond de 30 à 35% moeten liggen. Zo perfecte zacht sorbetijs. Sorbetijs maken met producten die veel suiker bevatten (appels en aardbeien) is dus moeilijker. Gelukkig bevat lente-ui nagenoeg geen suiker, dus gaan wij voor 500 ml sorbetijs circa 150 ml suikerstroop maken.

Suikerstroop maak je door 100 ml water te mengen met 100 gram suiker ( altijd 1 op 1). Dit laat je vervolgens inkoken totdat je ongeveer 150 ml suikerstroop hebt. In de tussentijd kun je de 2 gelatine blaadjes weken in lauw warm water. Als de suikerstroop klaar is, haal je de pan van het en voeg je de gelatine bladen toe aan de suikerstroop. Meng dit met een garde totdat de gelatine is opgelost in de suikerstroop.

Voor het smaakje heb je 400 ml water nodig en circa 6 lente-uien (vooral het groen). Doe dit allemaal in de blender en mix dit goed door elkaar. Zeef het mengsel voordat je deze gaat mengen met je suikerwater.

Meng de suikerstroop en de groene vloeistof door elkaar. Doe dit daarna in een bakje. Nu laat je dit 2 uur opstijven in de vriezer. Vervolgens haal je dit uit de vriezer en roer je dit met een vork goed door elkaar. Zet het bakje terug in de vriezer en na elke 30 minuten roer je met een vork nogmaals door het ijs. Dit herhaal je minimaal 3 keer. Je doet dit om het ‘ijs te breken’. Doordat het ijs gebroken wordt tijdens het opstijven krijg je een zachtere substantie. Iets dat nodig is voor goede sorbet.

Na minimaal 3 keer ‘breken’ kun je het ijs gewoon in de vriezer bewaren en een bolletje scheppen mocht je dit nodig hebben.

Lente-ui panna cotta
– 250 ml room
– 6 gelatine blaadjes
– circa 6 lente-uitjes (vooral het groen)

Panna cotta is een traditioneel Italiaans dessert. Min of meer is het opgestijfde room met een smaakje. Normaal laat je room inkoken met een smaakje (bijvoorbeeld vanille), maar aangezien de lente-ui dan dof uitslaat doen we het deze keer ietsjes anders.

Doe 200 ml room in een pan en breng dit kort aan de kook. Het overige deel van de room voegen we met 6 lente-uitjes (vooral het groen) in de blender, zodat de kleurstof van de lente-ui in de room komt. Ga je dit koken dan gaat het fel groene van de lente-ui weg. Dit is zonde.

In de tussentijd mag je wederom de gelatine blaadjes weken in lauw warm water. Als je room kookt haal je de pan van het vuur en vervolgens voeg je de 6 gelatine blaadjes toe. Welke je eerst hebt laten weken in lauw warm water. Roer dit goed door met een garde. Laat de room vervolgens afkoelen op kamertemperatuur. Meng vervolgens de geblende room en lente-ui mengsel door de gekookte room.

Doe dit mengsel vervolgens in kleine cupjes en laat dit minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Et voila, je panna cotta lente style is klaar.

Lente-ui siroop
– 200 ml suikerstroop
– 100 ml lente-ui vloeistof

De siroop is voornamelijk bedoeld als garnering voor het hele dessert. Het is vrij eenvoudig te maken. De suikerstroop maak je door 150 ml water te mengen met 150 gram suiker. Dit laat je inkoken totdat je 200 ml suikerstroop over hebt. Laat de stroop geleidelijk afkoelen naar kamertemperatuur.

Daarna doen we alles in de blender, dus circa 6 lente-uien, je suikerstroop en (afhankelijk van de dikte van je suikerstroop) water. Vind je dat je stroop stroperig genoeg is, dan zou ik geen extra water toevoegen. Let wel op dat je mengsel vloeibaar genoeg moett zijn om geblend te worden.

Als je alles gemaakt hebt doe je alles op een bordje met een vrolijke presentatie. Et voila mijn ode aan de lente!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver