Filmtip: Les Saisons

Les Saisons is een prachtige natuurfilm die sinds vorige week in de bioscoop draait. In deze film maak je als kijker een beeldschone reis door de geschiedenis van de Europese wildernis. Zo zie je oerbossen vol wonderlijke wezens in de eeuwige wisseling van seizoenen: van wolven tot herten, van lynxen tot wilde paarden en nog meer moois. De film is een echte aanrader voor natuurliefhebbers en heeft een bekende maar erg belangrijke boodschap.
Les Saisons
Filmmakers Jacques Perrin en Jacques Cluzaud maakten eerder al films waarop zij op vleugels van vogels de wereld rond vlogen (Winged Migration) en met walvissen over de oceanen surften (Oceans). In Les Saisons nemen zij de kijkers mee op een reis door de tijd. Zo begint de film bij de laatste ijstijd: een winter die maar liefst 80.000 jaar duurde. Vervolgens begint alles te smelten: grote ijsschotsen breken af en kletteren luid naar beneden. In een rap tempo maakt het ijs plaats voor een grote groene deken.
In dit nieuw ontstane bos zie je beren, wilde zwijnen, eekhoorns en andere dieren samen leven in de verschillende seizoenen. Je ziet bijvoorbeeld een paringsdans van een paar kleine vogeltjes, de geboorte van een hertje en een paar spelende wollige wolvenpups. Overal in het bos ontstaat nieuw leven en uiteraard zie je dat hier en daar ook eindigen.
Na verloop van tijd verschijnt er een nieuw ‘personage’ ten tonele: de mens. Deze leeft eerst nog in harmonie met de dieren, maar de verhoudingen raken gedurende de film steeds meer uit balans. Zo zie je het territorium van de dieren gedurende de eeuwen heen steeds kleiner worden.
Een mooie hoofdrol
De hoofdrol is in deze film niet voor de mens weggelegd, maar voor alle dieren die in het bos leven. De film zo gemonteerd dat het bos wel wat weg heeft van een gezellige buurt. Zo zie je een vogel vanuit zijn nestje gebiologeerd toekijken hoe een eekhoorn ijverig zijn nootjes verstopt.
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen

Over de schrijver

1 gedachte over “Filmtip: Les Saisons”

Reacties zijn gesloten.