Leve de verzorgingsstaat: pamperen van wieg tot graf is goed

Nojhan
Foto: Nojhan, Flickr

Er is overweldigend bewijs dat de verzorgingsstaat werkt. Dat valt te lezen in het januari/februari -nummer van de ‘Maarten’. De gelukkigste burgers op aarde wonen bijvoorbeeld in verzorgingsstaten. Volgens de Life Satisfaction Index van de OECD zijn Denen het gelukkigst, gevolgd door Canadezen, Noren, Zwitsers en Nederlanders. Amerikanen staan pas op de 13e plaats.
Ook in veel ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat burgers in landen met kleine inkomensverschillen beter af zijn dan burgers in landen met een grote kloof tussen arm en rijk, zoals de VS. In die laatste categorie landen vinden meer moorden plaats per 100.000 inwoners. De kindsterfte is hoger, er zijn meer abortussen, geslachtsziekten, overgewicht, tienermoorden, psychisch gestoorden en vroegtijdige schoolverlaters.
Nog een paar opmerkelijke verschillen trouwens met de zogenaamde ‘neoliberale heilstaat’ Amerika waar ondernemers alle vrijheid krijgen om hun eigen belang na te streven zodat ze de economie flink kunnen laten groeien. De levensverwachting van Amerikanen is lager dan die van Europeanen en hun gezondheid is slechter , terwijl de VS meer uitgeven aan zorg dan enig ander land.
En dan zijn er nog de cijfers over het strafrechtsysteem. Nergens ter wereld zitten zoveel mensen achter de tralies als in Amerika: ruim 2,3 miljoen. Dat is zo’n 750 per 100.000 inwoners; een factor 10 meer dan in de rest van de westerse wereld. Iemand een jaar opsluiten kost ongeveer 35.000 dollar, twee keer zoveel als iemand een jaar naar college sturen.
Al met al eigenlijk niet zo gek dat we in Europa gelukkiger zijn dan in het vrije Amerika met zijn ‘kleine overheid’. Zou het kabinet rekening houden met deze feiten nu het de verzorgingsstaat in het vizier heeft voor nieuwe bezuinigingen?
Lees ook:
Campagnemachine van Obama moet weer geschiedenis schrijven
Een schone onderbroek is van bamboe
Moleculair telen maakt GM-voedsel onnodig

Over de schrijver

2 reacties op “Leve de verzorgingsstaat: pamperen van wieg tot graf is goed”

  1. Het artikel waar deze pagina mee begint is veel langer. En zeer interessant om te lezen. Zet de volgende url op de url-balk, want google herkent hem niet. http://www.stopkapitalisme.asx.nl
    Op de laatste pagina staat een kopie van het volledige artikel, geschreven door Bart de Koning. Ook de links onderaan de pagina zijn overweldigend bewijs dat het angelsaksisch model niet werkt, maar het rijnlandsmodel wél.

  2. Helaas wordt de verzorgingsstaat in rad tempo afgebroken. Tornen aan het ontslagrecht zal een kapitale fout blijken. Nu zijn werknemers vaak zo verbonden met het bedrijf, dat ze spontaan meedenken en soms tot zeer winstgevende oplossingen komen voor HUN bedrijf. Nu je steeds meer losse contracten en ZZP'ers ziet verschijnen, verdwijnt ook het gevoel voor ONS bedrijf.
    Kijken we naar de aloude familiebedrijven waar men geen bonuscultuur kent, dan zie je dat deze bedrijven veel beter draaien en minder crisisgevoelig zijn. Getalsmatig werken er gelukkig ook veel meer mensen dan bij bedrijven die voor een dubbeltje meer bonus het bedrijf verkassen naar India om daar voor een dubbeltje op de eerste rang te kunnen zitten. Iets om over na te denken: veel bedrijven keren teleurgesteld terug. Nederlanders zijn namelijk bijzonder productief, creatief en solidair. Nog wel. Dan moet wel dit kabinet oprutte.

Reacties zijn uitgeschakeld.