Daan en Maaike leven met hun drie dochters als nomaden in hun zelfgebouwde camper

Op zoek naar een leven met minder impact, vonden Daan Zuijderwijk, Maaike Vergouwen en hun drie dochters veel meer dan ze vooraf gedacht hadden. De familie leeft sinds 2017 als nomaden in een zelfgebouwde camper. Ze reizen door Europa en maakten een tussenstop in Breda tijdens het festival BredaPhoto. Ik ga bij ze langs in Breda waar ze me vertellen over hun bijzondere levenswijze.

Daan: “In 2017 hebben we besloten om in een camper te gaan leven. Omdat we reizend wilden leven, als nomaden. Maar er zat nog meer achter die keuze. We wilden een eenvoudiger leven, dichterbij de natuur en met minder impact op de aarde. Nu we een paar jaar verder zijn, bevestigt ons gevoel dat dit leven als nomaden bij ons past.”

Leven als nomaden

“Hoe we tot de beslissing gekomen zijn om anders te gaan leven? Als fotograaf heb ik jaren geleden verschillende reizen gemaakt. Ik werd me daardoor steeds bewuster van onze westerse cultuur. Ik kan me een reis herinneren naar de Amazone. Daar was werkelijk alles anders. De natuur en de rust. Maar bijvoorbeeld ook de mensen met zo’n ongelofelijke kennis van planten. Het was een krankzinnige tegenpool ten opzichte van het leven in Nederland. Heel confronterend.”

Maaike: “Ook ik heb in Oost-Europa kennis gemaakt met een veel eenvoudiger leven dan wij in Nederland over het algemeen gewend zijn. Onze beide ervaringen kwamen mooi bij elkaar. De drang om anders te gaan leven werd voor ons samen steeds groter. We leefden al jaren op een historische tjalk die Daan helemaal zelf opgeknapt heeft. Daar begon eigenlijk ons leven als nomaden al. We ontdekten de voordelen van een reizend bestaan op de tjalk. En dat maakte de overstap naar een camper voor ons heel logisch.”

Meer tijd en nieuwe plekken

Daan: “De energie die een nieuwe plek met zich meebrengt, de ervaringen die we opdoen, de natuur waar we getuige van mogen zijn, de verhalen die we horen van de mensen die we ontmoeten, elke nieuwe plek maakt ons bewuster van ons leven. We hebben minder, maar we waarderen ons leven veel meer. Als ik nu terugkijk op de afgelopen jaren, heeft deze manier van leven ons zoveel rijker gemaakt.”

“Wat deze manier van leven als nomaden ons in praktische zin heeft gebracht is vooral tijd. En langzaam beseffen we ons hoe fundamenteel tijd eigenlijk is. Doordat we veel tijd hebben, worden andere dingen mogelijk: samen avonturen beleven met ons gezin, onze levenswijze uitdragen, mee kunnen gaan met veranderingen. We hebben simpelweg meer tijd om ons te verbinden met het landschap en de mensen die er wonen.”

Thuisonderwijs

Maaike: “Zo hebben we ook tijd om ons te ontwikkelen en kennis te maken met verschillende culturen. Voor onze kinderen is dat fantastisch. Wat betreft onderwijs hebben we toestemming om ze thuisonderwijs te geven. Dat doen we zo breed mogelijk, we bezoeken veel festivals en musea. Maar vandaag draait onze oudste van 10 hier in Breda gewoon mee op een middelbare school. We proberen ze verschillende ervaringen op te laten doen. Nu ze wat ouder worden, beseffen zij steeds beter dat onze manier van leven hier in Nederland uitzonderlijk is.”

Dochters Alba en Isolde over hun leven als nomaden: “We zijn het liefst in Lapland. Daar kunnen we langlaufen bij onze rendiervriend Magnus. Of Ierland, dat was ook geweldig. Daar gingen we veel fietsen. In Frankrijk zijn we vaak bij onze vrienden Peter en Susan. Vorige week waren we op de basisschool hier in Breda, om te kijken en te vertellen over ons leven. De gekste vraag die we toen kregen? Of we nog wel Nederlands konden!”

Via deze link vind je de fotoprojecten van Daan en Maaike. Lees ook het verhaal van de stadsnomaden in Nijmegen, die van braakliggend terrein naar braakliggend terrein verhuizen.

Over de schrijver

3 gedachten over “Daan en Maaike leven met hun drie dochters als nomaden in hun zelfgebouwde camper”

  1. Een heel mooi verhaal is dat. En prachtig om op deze manier te kunnen leven. Maar ik stel me de direct de vraag: als je constant overal rondtrekt, hoe heb je dan een inkomen ? Je moet toch ergens van leven, al zijn heel veel kosten beperkt. Al is het maar om te tanken om al die km af te leggen ? En stel dat meer mensen het zo aanpakken ? Of stel dat de meerderheid van de mensen zo een mooi en idylisch leven beginnen, of misschien iedereen ? tja, dan zal dit snel gedaan zijn denk ik…. Dus al bij al is dit een heel mooi idee voor enkelingen, maar weinig realistisch om echt door te breken.

    1. Er zijn steeds meer mensen die constant rondtrekken met een busje. Vanlife noemen ze dat op social media. De meesten van hen werken op afstand, als digitale nomaden. Zolang je een laptop en wifi hebt, kan je vanuit het buitenland vaak prima voor Nederlandse opdrachtgevers werken. Heel vroeger leefden we natuurlijk allemaal als nomaden, maar toen waren we ook met een stuk minder. Het is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet, maar wij vinden dit soort verhalen wel inspirerend om te laten zien hoe het ook kan. Mooi om te zien hoe deze mensen hun droom hebben kunnen waarmaken.

Reacties zijn gesloten.