Het Japanse geheim voor een leven in het nu

Leven in het nu is niet gemakkelijk, maar kan je wel helpen om gelukkig oud te worden. Vooral als je weet wat je echt belangrijk vindt en je daardoor laat leiden. Het kan van alles zijn; je familie, je gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, je werk, je vrienden of sport. In Japan hebben ze er een mooie term voor: Ikigai.
Iki betekent ‘leven’ en gai betekent ‘reden’. Het is dus letterlijk de reden om te leven, ofwel de reden waarom je ’s ochtends je bed uitkomt. Centraal staat de vraag wat je motiveert, wat je het gevoel van zingeving geeft en wat je doel in je leven is. In Japan is deze filosofie al eeuwenlang het geheim voor een lang, gelukkig en zinvol leven.

Lang en gelukkig leven

In Okinawa, een eilandengroep ten zuiden van het vasteland van Japan wonen opvallend veel mensen die honderd jaar of ouder zijn. Ikigai is daar leidend. Wat is het geheim? Allereerst is er in Okinawa geen pensioen. Mensen blijven tot het echt niet meer gaat actief. Ze gaan bijvoorbeeld vissen, zorgen voor (achter)kleinkinderen, of geven les. Ze blijven zich tot op late leeftijd nuttig voelen en dat is de sleutel, die kan bijdragen aan een lang en gezond leven.

Vind je eigen ikigai

Gelukkig is ikigai niet alleen voorbehouden aan mensen in Okinawa, maar ook jij kunt jouw ikigai vinden. Je begint met een paar simpele vragen, zoals waar je talenten liggen, wat en wie je bewondert, wat je gelukkig maakt en wat je motiveert. Vervolgens zijn er een paar tips.

1. Begin klein.

Alles wat je doet, doe je stap voor stap. Wil je iets nieuws leren, begin dan klein en ontwikkel het vandaar.

2. Accepteer wie je bent

Je bent wie je bent. Dat is een feit en als je jezelf accepteert met al je gekkigheden, kun je obsessies leren loslaten en echt gelukkig worden.

3. Zoek harmonie

Vrienden, goede buren, de natuur en een fijne relatie met je familie geeft je leven rust en harmonie. Ze zullen je steunen wanneer je het nodig hebt. Ruzie maken is zonde van je energie.

4. Geniet van de kleine dingen in het leven

Een mooie zonsondergang, een gezellig etentje met vrienden, een heerlijke kop cappuccino met een hartje in de melk. Het zijn kleine momenten, die je gelukkig kunnen maken.

5. Leven in het nu

Leef in het nu. Maak je niet te veel zorgen over de toekomst en pieker niet over het verleden. Mindfulness of meditatie helpt daarbij.
Heb je zelf nog andere tips? Deel ze dan met ons.

Over de schrijver