Inspiratie: leven zonder afval

In Nederland produceren we per persoon zo’n anderhalve kilo afval per dag. Dat betekent dat de gemiddelde Nederlander per jaar wel 500 kilo huishoudelijk afval per jaar produceert! De helft van al dat afval leveren we gescheiden in zodat het hergebruikt kan worden maar de andere helft kan een grote schade aan het milieu toebrengen. Gelukkig zijn er een hoop wereldverbeteraars die laten zien dat het heel anders kan.

Op deze blogs kan jij hun inspirerende verhalen en tips vinden om te leven zonder afval:

Zero Waste Home

Bea Johnson komt uit Frankrijk en woont in Californië. Zij leeft sinds 2008 een Zero Waste Lifestyle en zegt dat ze sindsdien niet alleen gelukkiger is, maar dat haar leven ook meer betekenis heeft gekregen. Haar blog en boek, Zero Waste Home, heeft een wereldwijde beweging gecreëerd van gemotiveerde mensen die proberen afval uit de wereld te helpen. Haar geheim: weigeren, reduceren, hergebruiken, recyclen en fermenteren. Op haar blog kan je allerlei tips, trucs en mooie verhalen vinden om mee aan de slag te gaan.

Het zero waste project

Zussen Nicky en Jessie en leven sinds 2014 zonder afval. Hoe ze dat precies voor elkaar krijgen naast hun drukke (werk)leven laten ze zien op hun blog Het zero waste project. Ze geven tips over hoe je duurzamer kunt leven zonder dat je er op achteruit hoeft te gaan in comfort, stijl of leuke dingen. Wat begon als project voor een maand, is inmiddels uitgegroeid tot een jarenlang project en lifestyle! Op hun blog laten ze zien hoe ze dat doen (naast hun full-time banen) en geven ze tips voor een duurzamer leven. Doei wegwerp-koffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintage winkels en betere wereld!

Green Evelien

Evelien Matthijssen woont met haar man en drie kinderen in de Ardennen, waar ze zo ecologisch mogelijk proberen te leven: van elektriciteit tot water, van voeding tot vervoer en van verzorging tot financiën: overal kiezen ze voor de meest groene optie. Groen leven betekent ook dat ze leven zonder afval. Dat gaat ze aardig goed af want het gezin produceert slechts één zak met restafval per jaar! Dit doen ze o.a. door groenten en fruit onverpakt te verkopen, droge voedingswaren te bestellen in grootverpakkingen en hun eigen schoonmaakmiddelen te maken. Daar over kan je meer lezen op haar blog Green Evelien.

Leven zonder afval

Sinds de zomer van 2013 leven Emily-Jane Lowe en haar drie kinderen zonder afval.Dat leek haar een enorme uitdaging, maar het is gelukt. Ze kwam er zelfs achter dat het verminderen van afval niet alleen heel makkelijk is, maar ook heel leuk! Ze schreef er een blog én een mooi en handig boek over die bol staan van de tips, ideeën en smakelijke recepten. Op haar blog kan je trouwens ook allerlei handige producten vinden die je helpen met het verminderen van afval.

Trash is for Tossers!

Lauren Singer woont in New York en studeerde milieu-natuurwetenschappen. Toen zij hoorde van het project Zero Waste Home, besloot dat zij niet langer wilde zeggen dat ze zoveel om het milieu geeft, maar ook echt iets te gaan doen wat die boodschap uitdraagt. Trash is for Tossers is haar poging om haar liefde voor het milieu te laten zien en geen afval te produceren. Inmiddels past al het afval dat ze de afgelopen vier jaar produceerde in één glazen potje van 500 milliliter! Haar boodschap? Het is makkelijk, goedkoop, leuk en haalbaar om zonder afval te leven: ‘Als ik het kan, kan iedereen het!’

Dit blog schreven we oorspronkelijk voor Voor De Wereld Van Morgen

Over de schrijver